Često postavljena pitanja na intervjuu za posao

14.12.2012. 09:30 / Izvor: eKapija.ba
Često postavljena pitanja na intervjuu za posao

Kada ste već probili u drugi eliminacijski krug, vrijeme je da nastupite i pokažete se u najboljem mogućem svijetlu.

 

 

 

posao

Kada ste već probili u drugi eliminacijski krug, točnije kada ste se već na neki način svidjeli potencijalnim budućim poslodavcima, vrijeme je kada vi nastupate i pokazujete se u najboljem mogućem svijetlu.

Prije samog odlaska na razgovor za posao pokušajte se doma pripremiti što je moguće bolje. Prvo što trebate saznati jest opće informacije o poslovanju potencijalno buduće tvrtke. Nemojte biti lijeni i preskakati ovaj korak jer je to automatski dokaz da vam se baš tamo i ne radi.

Većina intervjua za posao počinje pitanjem o vama. Vi se u ovoj situaciji trebate opisati na što je moguće kraći način, a da ne izostavite bitne stavke i uspjehe u vašem životu. Procijenjuje se kako odgovor na ovo pitanje ne bi trebao biti duži od 5 min, pa iskoristite vrijeme kod kuće i uvježbajte odgovor. Istaknite koji stupanj obrazovanja ste stekli, koje su vaše izvanposlovne aktivnosti, hobiji i ostale zanimljivosti vezane za vaš život. Nemojte davati šture i kratke odgovore jer se dobiva dojam kako niste ambiciozni.

U prvom pitanju slobodno istaknite koje su vaše jače ili slabije strane. Budite s jedne strane iskreni, sa druge strane nemojte odavati sve o sebi. Pomno razmislite o odgovoru prije negoli ga date. Kada govorite o slabostima, obavezno napomenite i koje su metode kojima pokušavate izbjeći slabosti.

Ukoliko vas potencijalni poslodavac upita koji su vaši ciljevi u vremenskom periodu od nekoliko godina, istaknite svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. O ovom pitanju dobro razmislite i nemojte davati kratke i nepotpune odgovore. Poslodavci mogu misliti kako niste uopće ambiciozni i ne zanima vas osobna karijera.

Pitanje o plaći koju očekujete također može biti trik pitanje. Prije intervjua se raspitajte i informirajte o prosječnim plaćama koje se daju za ovu poziciju. Nkada nemojte konkretizirato iznos. već dajte određeni interval očekivane plaće.

(savjetnica.com)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera