GAUSS isporučuje Oracle baze podataka u 24 općine u BiH

28.06.2010. 09:06 / Izvor: eKapija.ba
GAUSS isporučuje Oracle baze podataka u 24 općine u BiH

Tuzlanski Gauss dobio je projekat za isporuku Oracle Database 11g u 24 općine Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je naručen od strane Chemonics International Inc. koji implementira projekat upravne odgovornosti (GAP), a finansiran je od strane agencija USAID (U.S. Agency for International Development), SIDA (Swedish International Development Co-operation Agency) i holandske ambasade (Embassy of the Kingdom of the Netherlands).

Projekat obuhvata isporuku i instalaciju 24 ORDBMS Oracle sistema zadnje generacije u općine Bosansko Grahovo, Breza, Bugojno, Bužim, Čelić, Doboj Istok, Drvar, Goražde, Gradiška, Kalesija, Lopare, Ljubuški, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Rogatica, Rudo, Sapna, Šekovići, Trebinje, Vlasenica, Vogošća, Vukosavlje, Žepče i Živinice, koji će predstavljati okosnicu prostornih informacionih sistema u ovim općinama. Baze podataka (sistemi) će se inicijalno koristiti u općinskim službama za prostorno uređenje, zaštitu okolice i geodetske i imovinsko-pravne poslove, saopćeno je iz Gaussa.

Kroz ovaj projekat većina općina dobija trenutno najnapredniji sistem za upravljanje bazama podataka na tržištu: Oracle Database 11g Enterprise Edition sa dodatnom opcijom Spatial za upravljanje geoprostornim podacima. Kao poseban poticaj njegovoj primjeni, u okviru isporuke je uključena i 12-dnevna obuka za sve administratore sistema.

Namijena projekta je centralizacija svih podataka lokalnih uprava, kao i omogućavanje transparentnijeg rada svih službenika kroz dostupnost informacija kako uposlenicima, tako i građanima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti