Bh. košarka na izdisaju

14.12.2012. 10:00 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. košarka na izdisaju

Najbolji bh. košarkaši od 4. do 22. septembra naredne godine nastupiće na "Eurobasketu 2013", a Savez je već zakazao osam kontrolnih utakmica u pripremnom periodu.

 

KosarkaHarun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, dan nakon dodjele nagrada na Izboru najboljeg sportiste "Nezavisnih novina" istakao je da je ova manifestacija potvrdila kako je košarka trenutno najbolji kolektivni sport u našoj zemlji.

No, u isto vrijeme naglasio je i da se kao takav nalazi u veoma teškoj situaciji. Košarka je u srijedu uvečer dobila tri glavne nagrade: Mirza Teletović (najbolji sportista), Aleksandar Petrović (najbolji trener) i seniorska reprezentacija (najbolja ekipa).

"S pravom možemo reći da smo najbolji kolektivni sport u BiH, a paradoks je to da su mnogi naši klubovi u vrlo teškoj finansijskoj situaciji. Imamo situaciju da košarka u BiH, s izuzetkom Širokog i Igokee, skoro ne postoji. Stoga je ovo apel svima da nešto učine i spasu košarku", zavapio je Mahmutović.

U lošoj situaciji nalazi se i Košarkaški savez BiH, ali Mahmutović ističe kako nastupi muških nacionalnih timova neće doći u pitanje.

"Kao Savez činimo sve da osiguramo uslove za našu seniorsku, kao i tri mlađe selekcije da se takmiče. Bez obzira na sve probleme, to neće doći u pitanje", kaže generalni sekretar KS BiH.

Najbolji bh. košarkaši od 4. do 22. septembra naredne godine nastupiće na "Eurobasketu 2013", a Savez je već zakazao osam kontrolnih utakmica u pripremnom periodu. Prema Mahmutovićem riječima, pokušaće ugovoriti još dva susreta.

"U narednoj godini KS BiH od države očekuje da dobije 200.000 KM, što bi dosta pomoglo u radu svih selekcija. Stoga bih pozvao nadležne institucije, ali i velike kompanije da pomognu košarci", dodao je Mahmutović.

Vrijedi naglasiti i da je FIBA povjerila organizaciju još jednog velikog takmičenja Sarajevu. Od 8. do 18. avgusta naš glavni grad biće domaćin Evropskog prvenstva B divizije za kadete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza