Novi projekti u Višegradu: Planirana ulaganja od 7,7 miliona KM

10.09.2010. 14:15 / Izvor: Fokus
Novi projekti u Višegradu: Planirana ulaganja od 7,7 miliona KM

U Višegradu su u protekle dvije godine realizovane broje komunalne investicije direktno vezane za bolje snabdijevanje svih naselja vodom, znatno bolje lokalne puteve i ulice, rasvjetu i uređenje kanalizacije. Osim toga, tu su i kapitalna ulaganja vezana za konačan završetak obnovljene turističke uskotračne pruge Vardište - Višegrad, te uređenje drinskog priobalja i drugih sadržaja neposredno uz kontaktnu zonu Mosta Mehmed-paše Sokolovića, koji se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Sudeći po intenzitetu aktuelnih i još brojnijih najavljenih investicija, u Višegradu ne jenjava građevinska sezona, tako da će grad na Drini i Rzavu do kraja godine biti još veće gradilište.

"Najnovijom odlukom o izmjeni i dopuni Plana kapitalnih ulaganja za 2010. godinu, pored već započetih ili završenih projekata, predviđeno je da do kraja ove godine, između ostalog, počne izgradnja kapele i uređenje gradskog groblja u Kosovu Polju, izgradnja pješačke staze na lijevoj obali Drine i školska fiskulturna sala ", rekao je načelnik Višegrada Tomislav Popović.

Do kraja godine planirana je i rekonstrukcija zgrade bivše Policijske stanice, te izgradnja saobraćajne mreže u naselju Garča, kao i sanacija svih gradskih ulica.

Za dvadesetak kapitalnih projekata, koji će većinom biti realizovani u ovoj godini, a oni veći nastavljeni početkom naredne, iz opštinskog budžeta obezbijeđeno je 2.700.000 maraka.

Programom korišćenja sredstava uplaćenih po osnovu naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije za 2010. godinu, u skladu s najnovijim zakonom, do kraja ove godine planira se utrošak više od pet miliona maraka namjenskih budžetskih sredstava, od čega za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta ili proširenje postojećih putem stimulativnog kreditiranja 1.252.000 maraka, za ulaganja u infrastrukturne objekte 1.502.500 maraka, a za ostale namjene 2.253.500 maraka.

Kao sastavni dio ovog programa, na nedavnoj sjednici opštinskog parlamenta usvojene su odluke o formiranju garantnog fonda za opštinsko razvojno kreditiranje, Odluka o podsticaju zapošljavanja, te Odluka o podsticaju i razvoju poljoprivrede i sela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti