Prevent Global - razlozi koji su doveli do stečaja

17.08.2010. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Prevent Global - razlozi koji su doveli do stečaja

Prevent Grupa je u posljednje dvije godine snažno proširila svoje poslovanje akvizicijom Eybl-a, čijih sedam fabrika u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji proizvodi tekstil za automobile i šije presvlake uglavnom za BMW i Mercedes. U Prevent Grupu akvizicijom je ušla njemačka kompanija TWB - njene tri fabrike u Njemačkoj i Brazilu proizvode metalne dijelove za automobilska sjedišta – te tvornica Rioglass, sa sjedištem u Parizu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih stakala. Ovih dana je u toku preuzimanje njemačke firme G&V, koja proizvodi tekstil za automobilsku industriju.

I dok se Prevent Grupa širila diljem svijeta, u slovenačkom Prevent Globalu su počeli problemi u poslovanju koji su rezultirali predajom zahtjeva za stečaj nadležnom sudu u Sloveniji, što je izazvalo burne reakcije slovenačke javnosti. U medijima se tako moglo pročitati da je do stečaja dovelo „neslaganje vlasnika“ – Janka Zakeršnika koji je vlasnik 52 posto ove kompanije na jednoj, te Nijaza Hastora, vlasnika 47 posto Prevent Globala na drugoj strani. Iza pomenute formulacije teško je razaznati stvarni razlog propasti ove kompanije, tim prije što se i sam Zakeršnik trudi kloniti medija, a njegove rijetke izjave svode se na tvrdnju „da se razlozi stečaja kriju u Hastorovoj želji da proizvodnju Globala prebaci u BiH“. No, izjava je to za koju bi se lako moglo ustvrditi da posjeduje dnevnopolitičku potku i da je slična onima koje su svojevremeno bile okidač za brojne afere sa susjednom im Hrvatskom i koje su zahvaljujući njima dobijale državni značaj. U Prevent Grupi su, pak, otvoreniji i jasniji, pa probleme nazivaju pravim imenom, navodi se u saopćenju.

"Loši poslovni rezultati Prevent Globala direktna su posljedica odstupanja Prevent Globala od poslovne strategije cijele grupacije. Strateški odbor Prevent Grupe je prije dvije godine predložio da se Prevent Global fokusira na dva razvojna pravca, automotiv i non-automotiv, koji bi se razvijali svaki u svom segmentu. Naime, Prevent Global je vlasnik kompanija iz oblasti drvne industrije, poput Lesne iz Slovenj Gradca, potom Aerodroma Maribor i drugih kompanija koje nisu vezane za autoindustiju, ali posjeduje i segmente vezane za autoindustriju, u dijelu koji se odnosi na proizvodnju autopresvlaka i rezervnih dijelova. Vlasnik 52 posto Prevent Globala je odbacio taj prijedlog, smijenio kompletnu Upravu na čelu sa tadašnjim predsjednikom Borutom Mehom i krenuo sa vlastitom strategijom razvoja kompanije, koja je, nažalost, samo proizvodila gubitke, ugrozila radna mjesta više od 1.200 ljudi u Sloveniji i na kraju Prevent Global dovela u stečaj", koncizan je Adnan Smailbegović, član Strateškog odbora Prevent Grupe i direktor divizije proizvodnje Preventa u Bosni i Hercegovini.

Dokaz ovoj tvrdnji, prema njegovim riječima, jeste i činjenica da u Sloveniji osim Prevent Globala, uspješno posluju i druge članice Grupacije, poput Prevent Halog-a u Lenartu, koji posluje bez problema, a u skladu sa strategijom Prevent Grupe.

Što se BiH tiče, stečaj slovenačke Preventove članice neće, tvrdi Smailbegović, ugroziti proizvodne pogone Preventa u Bosni i Hercegovini.

"Proizvodnja i poslovanje Preventa u Bosni i Hercegovini nije ugožena zbog dešavanja u Prevent Globalu u Sloveniji. Višegodišnji ugovori o poslovnoj saradnji sa našim kupcima poput WV-a, Audi i PSA se ispunjavaju u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. Na pomolu su i neki novi ugovori o kojima će javnost vrlo brzo biti obaviještena. Dakle, poslujući u skladu sa strategijom Prevent Grupe, Prevent u Bosni i Hercegovini nastavlja svoje uspješno poslovanje", ističe Smailbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti