Preduzeće "Prijedorčanka" počet će otkup i plasman voća sa područja USK

10.08.2009. 15:54 / Izvor: Fena
Preduzeće 'Prijedorčanka' počet će otkup i plasman voća sa područja USK

Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona bio je domaćin razgovora s predstavnicima preduzeća "Prijedorčanka" iz Prijedora o uspostavljanju međusobne suradnje radi otkupa i plasmana voća poljoprivrednih proizvođača s prostora tog kantona.

Preduzeće "Prijedorčanka" bavi se preradom voća i jedno je od najznačajnijih privrednih subjekata u BiH u otkupu i preradi voća. Njihov dolazak na područje USK od velikog je značaja zbog budućih aktivnosti na razvoju ove grane primarne poljoprivredne proizvodnje, rečeno je 10.08.2009. godine.

Voćarstvo je jedna od najslabijih poljoprivrednih grana na području kantona, kazao je direktor Poljoprivrednog zavoda USK Smail Toromanović, dodajući da će ovim otkupom biti riješeni mnogobrojni problemi kada je voćarstvo u pitanju, među kojima i nemogućnost plasmana proizvoda.

Preduzeće "Prijedorčanka" započelo je otkup ranih sorti šljive i jabuke, a ove sezone planira otkupiti i preraditi 10.000 tona jabuke, šljive i kruške, rečeno je na sastanku.

U pogonima "Prijedorčanke" ove godine u planu je i prerada oko 150 tona drenjaka, oko 100 tona borovnice i 30 do 40 tona plantažne maline, čiji otkup je u toku.

Otkup i plasman voća s prostora USK uveliko će pomoći da se voćarstvo kao primarna poljoprivredna grana na području kantona izdigne na što viši nivo i time osigura što veća proizvodnja jagodičastog i krošnjastog voća, zaključeno je danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti