Rudnici "Kreka": Potpisan ugovor o generalnom remontu rotornog bagera SH -630

15.09.2010. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Rudnici 'Kreka': Potpisan ugovor o generalnom remontu rotornog bagera SH -630

U Zavisnom društvu (ZD) Rudnici "Kreka" d.o.o. Tuzla danas je potpisan Ugovor za generalni remont bagera SH 630 za potrebe Rudnika "Šikulje".

Vrijednost projekta je 5.206.500 KM s PDV-om. Izvođač radova je domaća firma "Termomatik" iz Zenice.

Operativnom realizacijom osposobljavanja osnovne opreme na površinskom kopu "Šikulje" za izvođenje potrebnih radova predviđen je rok od deset mjeseci. Garantni rok na urađeni remont je 18 mjeseci.

Od predviđenih 23.000.000 KM, kolike su planirane ovogodišnje investicije na nivou koncerna za Rudnik "Kreka", današnjim potpisivanjem ugovora utrošena je polovina predviđenih sredstava.

"Investicionim ulaganjem u ZD Rudnici "Kreka" planirano je osposobljavanje osnovne opreme, što podrazumijeva generalne remonte rotornih bagera u našim rudnicima. Odlukom o dokapitalizaciji Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo uočilo je značaj ulaganja u generalne remonte bagerskih jedinica radi osavremenjavanja samih rotornih bagera, ali i proizvodnje uglja na površinskim kopovima", kazao je direktor ZD Rudnici "Kreka" Rešad Husagić.

On je naglasio da je značaj današnjeg ugovora još veći kada se zna da je posao dobila domaća kompanija.

Po riječima generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Amera Jerlagića, snaga koncerna je u donošenju odluka o krupnim investicijama - poput ove, kojima će se stvoriti uvjeti za bolje rudarenje.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo je kazao da je želja tog ministarstva stvoriti preduvjete za investiranje kojima će se izgraditi rudnici, Elektroprivreda, ali i domaće kompanije koje će učestvovati u remontima i održavanju postrojenja koncerna, saopćeno je iz Službe za informiranje ZD Rudnici "Kreka" d.o.o. Tuzla, saopćila je press služba Elektroprivrede BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti