Skupština prijevoznika: Izabran novi Odbor Udruženja

23.12.2010. 10:50 / Izvor: eKapija.ba
Skupština prijevoznika: Izabran novi Odbor Udruženja

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je 6. redovna izborna skupština Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika.

Nakon uvodnih riječi predsjedavajućeg Dragoslava Mihajlovića, prisutne je pozdravio predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Veselin Poljašević, koji je govorio o glavnim aktivnostima i zadacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i iskazao spremnost da Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ovom Udruženju pruža potporu i zastupa interese Udruženja pred nadležnim ministarstvima.

Na današnjoj izbornoj skupštini Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika usvojena je Odluka o izboru Verifikacione komisije i Komisije za glasanje. Također su usvojeni zapisnik sa 5. sjednice Skupštine Udruženja i izvještaj o radu Udruženja u periodu od 2009. i 2010. godine, saopćila je press služba VTK BiH.

Nakon predložene liste kandidata za predsjednika je izabran Dragoslav Mihajlović (Autoprevoz a.d.-Banja Luka), a za potpredsjednike Ivan Kovačević (Ćićko Commerce d.o.o.-Tomislavgrad) i Nedžad Siočić (Transturist d.d.-Tuzla), te šest članova Odbora.

Na skupštini je prezentirana grupa "Optima" Modriča, rafininerija nafte Brod i rafinerija ulja Modriča.

Nakon usvajanja okvirnog Plana rada Udruženja za 2011. godine, pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Rizvo je izlagao na temu "Utjecaj bezviznog režima na organizaciju međunarodnog prijevoza putnika".

Također se diskutiralo i o aktualnom stanju i problematici u djelatnosti međunarodnog i međuentitetskog javnog cestovnog prijevoza putnika poput sprječavanja nelegalnog prijevoza i nelegalnog korištenja naizmjeničnih dozvola, te su usvojeni zaključci i preporuke 6. sjednice Skupštine Udruženja, kao što su pokretanje aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na način da se strani prijevoznik oporezuje proporcionalno dužini trase kroz Bosnu i Hercegovinu, na bazi reciprociteta, kao što se oporezuju bosanskohercegovački prijevoznici u drugim državama; onemogućavanje daljnjeg povećanja akciza i putarina na pogonsko gorivo, koje se plaćaju u skladu sa Zakonom o akcizama; pokretanje procedure za zaključivanje Sporazuma o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i roba između Bosne i Hercegovine i država sa kojima ovi sporazumi nisu zaključeni; pokretanje procedure za donošenje Zakona o cestovnom prijevozu Bosne i Hercegovine i dr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti