Uskoro nova zvanična turistička ponuda grada Banja Luka: Auto-kamp za avanturiste

02.09.2009. 10:48 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro nova zvanična turistička ponuda grada Banja Luka: Auto-kamp za avanturiste

Auto-kamp, koji se nalazi između rijeka Vrbas i Krupice, je u završnoj fazi što se tiče radova, ostala je još samo registracija. Ovo je prvi kamp koji je uređen po međunarodnim standardima i očekuje se njegov završetak do kraja godine.

Program je rađen u okviru projekta Turističke organizacije grada pod nazivom "Vrbas adventure resort" i u saradnji Rafting kluba "Kanjon".

Prema riječima Ostoje Barašina, direktora Turističke organizacije grada, imovinskopravni odnosi su riješeni, sa 297.000 eura učestvovala je EU, a sa 10 % je učestvovao grad za gradnju i sređivanje kampa.

Barašin objašnjava da je urađena kompletna infrastruktura kao što je električna energija, rasvjeta, mokri čvorovi, a prije dva mjeseca je i asfaltiran prostor kampa, kao i mogućnost pristupa Internetu.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije, kaže da će kamp najmanje tri sezone u toku godine raditi i pružati raznovrsne turističke usluge.

Prema njegovom mišljenju, ovo je pogodan teren za pravu turističku destinaciju zbog znamenitosti kao što je srednjovjekovna tvrđava Greben, manastir Krupa i crkva Brvnara, koja je urađena od drveta. Osim toga, panorma izgleda divno zbog slapova, vrela, izvora i mlinova.

Prednost kampa je to što se nalazi na magistralnom putu M16, a to je uslov za razvoj tranzitnog turizma.

"Većina turista i stranaca samo prolazi kroz Banja Luku ili eventualno posjeti Kastel, a ovo će biti pravi izbor za odmor i rekreaciju", rekao je Igor Gajić, generalni menadžer "Kanjona".

On smatra da je ovaj projekat od strateškog značaja za razvoj tranzitnog i avanturističkog turizma.

Napomenuo je da je prostor auto-kampa na stalnoj usluzi nevladinim organizacijama, udruženjima i održavanju raznih manifestacija. Do sada su ga koristili Crveni krst, volonteri iz stranih država, a bilo je organizovano takmičenje volkswagena - buba.

"Ovo ljeto kamp je posjetilo preko 1.000 ljudi. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u raftingu veliki broj posjetilaca i prijatelja učesnika smo smjestili u kamp", kazao je Gajić.

Precizirao je da kamp ima 500 mjesta, a može da primi još ljudi u zavisnosti od toga da li dolaze sa šatorima ili kamp prikolicama. Zanimljivo je to da avanturistički duh sportista više privlači kampovanje nego smještaj u hotele.

Gosti će imati priliku da uz pratnju profesionalnog vodiča idu na rafting, planinarenje, vožnju biciklom, paraglajding, kao i u redovne obilaske grada. Vodiči su prošli obuke i dobili licence.

"Cijena karte za jednu osobu je pet eura, a planirano je da budu urađeni još i bungalovi, kao i recepcija za prijem gostiju", potvrdio je Šukalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti