Drvna industrija: Borba za konkurentnost se nastavlja

30.06.2010. 16:29 / Izvor: eKapija.ba
Drvna industrija: Borba za konkurentnost se nastavlja

Drvna industrija, iako jedina grana privrede u BiH koja ostvaruje suficit, u 2009. bila je suočena s padom izvoza od 12 posto. Zbog toga su nedavno predstavnici Grupacije ove industrije pri VTK od nadležnih ministarstva tražili da se sagledaju mogućnosti davanja poticaja drvnoj industriji, te osiguravanja povoljnih kreditnih sredstva za pripremu izvoza.

Zoran Vuković, direktor banjalučkog preduzeća INTERFOB Consulting, koje se bavi menadžmentom i konsaltingom u drvnoj industriji, kaže da se velika većina bh. kompanija iz ove oblasti bori za osnovno preživljavanje jer se susreću s problemima naplativosti potraživanja, smanjenja cijene kao i potražnje drvnih proizvoda na tržištu. Sve to, kaže, direktno utiče na preduzeća kao i radnike istih.

"Kompanije se snalaze na razne načine da opstanu, tako da će nakon ove krize ostati samo preduzeća koja su najjača i najsnalažljivija", smatra Vuković.

Kao glavne prepreke u postizanju konkurentnosti drvne industrije na stranom tržištu Vuković ističe visoku cijenu ulazne sirovine, nedostatak certifikata i standardizacije proizvoda, te nedostatak adekvatnog i dobro obučenog kadra. Osim toga otežavajuća okolnost za postizanje bolje konkurentnosti je zastarjela i nefleksibilna proizvodnja sa malim kapacitetima kao i sporadična upotreba novih tehnologija kao što su automatizovane proizvodne linije i CNC mašine i obradni centri.

Ipak, kaže da je pozitivno to što sve više pojedinaca, odnosno, preduzeća preduzimaju konkretnije korake u rješavanju gore navedenih problema jer vide svoju dugoročnu šansu na stranom tržištu.

Također, kod kompanija u drvnom sektoru je kaže, sve više prisutna svijest o prednosti upotrebe novih tehnologija, automatizovanih sistema, novih software-a, CNC mašina. "Može se reći da su one sve više otvorene za saradnju kada su nove tehnologije u pitanju jer od toga često zavisi egzistencija same kompanije", kaže Vuković.

Iz tog razloga je Interfob pokrenuo inicijativu za otvaranje prve laboratorije za ispitivanje drveta i drvnih konstrukcija u BiH čija realizaciji je u toku. Vuković kaže da se aktivnosti za osnivanje ove laboratorije sprovode kroz II FAZU projekta pod nazivom Projekat LAB. Ova faza, kaže, podrazumijeva nabavku osnovne opreme za ispitivanje drveta i namještaja, kao i pronalazak prostora i mogućih sufinansijera za osnivanje ove jedinstvene laboratorije u BiH.

Trenutno rade na završnoj fazi izrade elaborata za Drvno-tehnološki centar (DTC) Banja Luka u čijem sklopu je planirana ovog laboratorija. Ove aktivnosti provode u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Banja Luka-CIDEA. Pregovaraju i sa FIRMA Consortiumom (projekat finansira USAID i SIDA) da sufinansiraju akreditaciju i certifikaciju laboratorije i/ili ostale aktivnosti jer su zvanično uključeni u akcioni plan FIRMA projekta kao jedan od strateških subjekata koji je inicirao i implementira projekat LAB.

Dobre perspektive za razvoj

I pored svih problema s kojima se drvna industrija susreće Vuković smatra da ova grana ima dobru perspektivu, te da će ona biti sve bolja jer se sve više potiče finalizacija proizvoda kao i certifikacija preduzeća, te uvođenje novih tehnologija kao i obučavanje novog i postojećeg kadra. Jedna od prednosti koje imamo u ovoj oblasti su tradicija proizvodnje, dobri sirovinski resursi i finansijski povoljna radna snaga. Sve to bi uz određene organizacione promjene, uvođenje novijih tehnologija i doobuke kadra moglo dovesti do toga da ovo bude pokretačka snaga države.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti