Dodijeljen prvi kredit za tradicionalnu hercegovačku proizvodnju, poziv i dalje otvoren

20.12.2010. 10:44 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljen prvi kredit za tradicionalnu hercegovačku proizvodnju, poziv i dalje otvoren

Hercegovački poljoprivrednici odlučili su iskoristiti povoljan kredit Regionalnog garancijskog fonda Udruženja Link iz Mostara koji je uspostavljen radi podrške malim poljoprivrednicima i finansiranja proizvodnje tradicionalnih hercegovačkih proizvoda. Kako saznajemo u ovom udruženju, kreditna linija već nekoliko mjeseci je otvorena, a odaziv poljoprivrednih proizvođača je više nego dobar.

Prvi kredit u iznosu od 25 hiljada KM već je dodijeljen poljoprivredniku iz Čitluka, koji se bavi vinogradarstvom, dok se sedam aplikanata trenutno nalaze u proceduri za dodjelu kredita.

"Radi se o poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom koja je autohtona za područje Hercegovine. Trenutno se u proceduri za podršku malim gazdinstvima i zanatlijama nalaze proizvođači koji se bave ribogojilištem, stočarstvom, pčelarstvom, voćarstvom i ostalim tradicionalnim djelatnostima od značaja za Hercegovinu. Ono što je bitno istaći jeste da je sredstava još ima i da je poziv za poljoprivrednike još uvijek otvoren", ističu u udruženju Link.

Kreditna linija uspostavljena je u saradnji sa italijanskom nevladinom organizacijom Ucodep, lokalnim udruženjima Link i Okusi Hercegovinu, te UniCredit bankom. Projekat "Zaštita i valorizacija poljoprivrednih tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu" sufinancira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.

Početna sredstva za kreditiranje poljoprivrednika iznose 117.349 maraka, uz multiplikator osiguran od strane banke te je ukupno za korisnike na raspolaganju 469.349 maraka. Udruženje LiNK snosi 50 posto garancije za svoje korisnike.

Kredit za poljoprivrednike iznose od tri do 30 hiljada KM, a dodjeljuju se uz kamatu od 6,99 posto na ostatak duga. Rok za vraćanja ovih kredita je pet godina, uz grace period od šest mjeseci. Djelatnosti koje će se finasirati iz ove kreditne linije su proizvodnja meda, livanjskog sira i sira iz mijeha, uzgoj i prerada voća, povrća, vinove loze i ljekobilja, stočarstvo i peradarstvo kao i proizvodnja tradicionalnih, tipičnih hercegovačkih proizvoda.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti