Livanjski sir će uskoro biti zaštićen

04.08.2010. 15:45 / Izvor: Nezavisne novine
Livanjski sir će uskoro biti zaštićen

Autohtoni livanjski sir uskoro će biti sertifikovan, što znači da će njegovo ime, originalnost i geografsko porijeklo biti registrovani i zakonom zaštićeni, što do sada nije bio slučaj, potvrdio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Vjekoslav Selak, prenose Agencije.

Prema njegovim riječima, Agenciji za bezbjednost hrane BiH do sada je prijavljeno 149 proizvoda koji ispunjavaju uslove za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i imena, a radi se o raznim vrstama tradicionalnih sireva, kajmaka, suvog mesa, domaćih rakija i vina, maslinovog ulja ili džema od šljiva.

On je rekao da Vlada FBiH izdvaja nedovoljna sredstva za sertifikaciju autohtonih proizvoda poput livanjskog, vlašićkog i sira iz mijeha, te da stranci pokazuju više razumijevanja za autohtone proizvode iz BiH nego domaća vlast. Selak je potvrdio da je italijanska nevladina organizacija UCODEP, čije je regionalno sjedište u Mostaru, finansirala projekt ispitivanja i utvrđivanja autohtonosti livanjskog sira i sira iz mijeha, te da BiH još nema nijedne registrovane i zaštićene autohtone vrste sira.

Zbog nepostojanja mehanizama zaštite autohtonih proizvoda u BiH na tržištu se godinama pojavljuju surogati livanjskog sira, koji se pod lažnim imenom i etiketom nelegalno proizvodi i prodaje u raznim područjima BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti