Uvoz u BiH: Provjeravano meso iz još osam zemalja

09.09.2010. 09:58 / Izvor: Glas Srpske
Uvoz u BiH: Provjeravano meso iz još osam zemalja

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), pored kontrole porijekla mesa iz Makedonije, ove godine u dodatnu provjeru poslala je ukupno 80 obrazaca EUR 1 iz još osam zemalja.

U Upravi navode da je od toga za šest obrazaca potvrđeno da su ispravni, dok se za preostalih 74 još čekaju rezultati provjera od nadležnih carinskih službi zemalja odakle je meso uvezeno.

"Obrasci kojim se dokazuje porijeklo robe uvezene u BiH, poslati su na dodatnu provjeru u devet zemalja, i to u Austriju, Holandiju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Španiju i Tursku", rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević i dodao da je utvrđeno da tri pozitivna EUR 1 obrasca prate meso uvezeno iz Crne Gore, te po jedan iz Hrvatske, Slovenije i Turske. Kovačević je dodao da UIO BiH nema nadležnost za kontrolu kvaliteta proizvoda koji se uvoze, pa tako i mesnih prerađevina, te da kontrolu kvaliteta provjeravaju nadležne inspekcije na entitetskom nivou.

Glavni republički veterinarski inspektor RS Ljiljana Gojić rekla je da inspektori ove godine nisu utvrdili nepravilnosti mesa i mesnih proizvoda iz uvoza, te da kvalitet uvezenih proizvoda životinjskog porijekla kontroliše Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić rekao je da se uvezeno meso, u čije se porijeklo posumnja i čiji se obrasci EUR 1 pošalju na dodatne provjere, ne zadržava na granici, već se pušta u prodaju."Dok se provjerava obrazac EUR 1, meso se prodaje, jer ako neki proizvod ima sumnjivo porijeklo, to ne znači da je sumnjivog kvaliteta", kazao je Nedić.

Predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH Stojan Marinković rekao je da je domaće tržište preplavljeno mesom sumnjivog porijekla i sumnjivog kvaliteta.

"Do sada je bilo najviše prigovora za nelegalan uvoz mesa iz Makedonije, Srbije i Hrvatske. Od Makedonije se krenulo i dobro je što se preduzimaju koraci da se tome stane ukraj", kazao je Marinković i dodao da je provjera porijekla, ali i kvaliteta mesa i te kako potrebna, jer države zapadne Evrope sigurno ne isporučuju na tržište BiH meso A kategorije, već lošije klase.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da će, ako se utvrdi da obrazac EUR 1, koji prati meso uvezeno u BiH, ne odgovara porijeklu robe, zemlja iz koje je proizvod uvezen snositi određene carinske troškove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti