Iako su za kraj ovog mjeseca najavile: Lizing kuće još ne snižavaju kamate

28.05.2009. 10:59 / Izvor: Dnevni Avaz
Iako su za kraj ovog mjeseca najavile: Lizing kuće još ne snižavaju kamate

Iako su lizing kuće u Bosni i Hercegovini prije nekoliko mjeseci za maj najavljivale mogućnost snižavanja kamata, to se još nije dogodilo. Predsjednik Udruženja društava za lizing BiH Sulejman Hadžić kaže da su prethodnih dana razgovarali sa članicama te da definitivno postoji raspoloženje za snižavanje kamata.

"Mislim da su pojedine lizing kuće već blago snizile kamate. No, one ne prakticiraju objavljivanje u javnosti bilo kakve korekcije kamatnih stopa. To je interna stvar svake lizing kuće i klijenti prepoznaju one koji su vršili promjene", kaže Hadžić.

Direktor VB Leasinga Slobodan Vujić kaže da oni još nisu razmartali te mogućnosti, jer trenutno na druge načine pokušavaju pomoći klijentima koji su zapali u velike probleme s otplatom rata za predmete kupljene na lizing.

Vujić kaže da je lizing tržište u našoj zemlji prepolovljeno u odnosu na prošlu godinu pa su čak i pojedini klijenti od kojih se nije očekivalo da će imati problema sada na velikim mukama s otplatom.

"Zbog toga na sve načine pokušavamo pomoći klijentima pa im, između ostalog, produžavamo rok otplate, ali i snižavamo visinu rate. Što se tiče kamata, u narednom periodu vjerovatno će doći do blagogo snižavanja", kaže Vujić te dodaje da se njihove kamate kreću od 8,5 do 10,5 %.

U ASA Abanka Leasingu , članici ASA Preventa, kazali su da su oni ostali na prošlogodišnjim kamatama, koje se kreću od 8 do 10,5 %, te da u narednom periodu ne namjeravaju povisiti niti sniziti kamatne stope.

"Početkom finansijske i ekonomske krize, kada je lizing tržište bilo poprilično uzdrmano, pojedine kuće povisile su kamate čak i do 14 %. U posljednjim mjesecima ipak je došlo do smirivanja situacije pa su te kuće najavile i vraćanje kamata na prethodni nivo. U tome se ogleda njihova politika snižavanja", naglašava direktor prodaje ASA Abanka Leasinga Muamer Golubović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti