Rudnik Kakanj u budućoj zajedničkoj kompaniji želi ravnopravnost

29.12.2008. 11:54 / Izvor: Tuzlanski list
Rudnik Kakanj u budućoj zajedničkoj kompaniji želi ravnopravnost

Iako su se zadnjih dana mogle čuti pesimistične izjave u pogledu pripajanja rudnika Elektroprivredi, s obzirom da je Ministarstvo za energiju, rudarstvo i industriju FBiH, pod pritiskom javnosti i medija, za sada odustalo od najavljenih strateških investicijskih projekata u elektroenergtski sektor, iz Rudnika Kakanj i dalje upozoravaju da u taj sistem mogu ući isključivo kao ravnopravan subjekt.

"Strateškim planovima Vlade FBiH planirana je izgradnja Bloka VIII TE Kakanj, a stručnjaci Rudnika Kakanj uključeni su kao podrška projektantskoj kući koja je angažirana na pripremi projektne dokumentacije. Institirat ćemo na ravnopravnom i jednakom investiranju, kako u kapacitete za proizvodnju električne energije, tako i u kapacitete za proizvodnju uglja. Neće biti moguće razvijati kapacitete Termoelektrane, a zapostavljati modernizacija i razvijanje rudničkih kapaciteta", upozorio je Mirsad Jašarspahić, generalni direktor Rudnika Kakanj.

Odgovarajući na pitanje ko će snositi najveći dio krivice ukoliko rudnici i Elektroprivreda BiH uskoro ne budu pod istim krovom, Jašarspahić je kazao kako će to zasigurno biti Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo.

Također, direktor Rudnika Kakanj smatra da nedavno odustajanje ministarstva Vahida Heće od planiranih investicija ne bi trebalo uticati na spajanje rudnika i najprofitabilnije kompanije u vlasništvu FBiH.

U Rudniku Kakanj u 2009. godini ne očekuju jače udare zbog svjetske ekonomske krize, navodeći kako posljedice u BiH ipak mogu očekivati domaće firme koje su dogovorile velike poslove sa velikim internacionalnim kompanijama, posebno u metalnom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti