Zakon o bankama i mikrokreditnim organizacijama upućen u parlamentnu proceduru

17.06.2010. 13:29 / Izvor: eKapija.ba
Zakon o bankama i mikrokreditnim organizacijama upućen u parlamentnu proceduru

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada FBiH je 17. juna na sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, o bankama i o mikrokreditnim organizacijama.

Riječ je o potrebi dodatnog implementiranja, usklađivanja i pojašnjenja ili redefiniranja pojedinih pravnih instituta u postojećim zakonima, kao i nužnosti njihovog usklađivanja sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti koji je stupio na snagu 15.7.2009. godine, pa uskoro ističe jednogodišnji rok utvrđene zakonske obaveze ovog usklađivanja.

Ova obaveza prostiče, također, i iz Strategije i Akcionog plana za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH za period od 2009. do 2013. godine za čije je ispunjenje u entitetima Akcioni plan utvrdio rok do kraja juna ove godine.

Pored toga, predloženim izmjenama i dopunama ova tri postojeća zakona stvara se pravni osnov za ambijent u kojem će i obveznicima na sprovođenju zakona (bankarskim, mikrokreditnim i lizing društvima) i Agenciji za bankarstvo FBiH biti omogućen kvalitetniji rad u sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti čije će rezultate u decembru ove godine cijeniti i ocijeniti komitet Vijeća Evrope (MONEYVAL).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti