Sarajevo: Britanski ambasador u BiH posjetio CBBiH - Rizik zemlje ima uticaja na kamatne stope

29.10.2009. 15:20 / Izvor: eKapija.ba

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham posjetio je danas, 29. oktobra 2009. godine Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i sa guvernerom CBBiH dr. Kemalom Kozarićem razgovarao o uticaju svjetske ekonomske krize na BiH, posebno na bankarski sektor.

Tokom razgovora, istaknuto je da je bankarski sektor odgovorio izazovima krize čiji se uticaj danas više ogleda u realnom, nego u finansijskom sektoru. Guverner je istakao da CBBiH očekuje od banaka da više podrže privredu i građane, te ukazao na značaj političke stabilnosti i na činjenicu da rizik zemlje ima uticaja na kamatne stope.

Guverner je informisao britanskog ambasadora da je na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH formiran Komitet za stabilnost finansijskog sektora čiji je osnovni zadatak da, na osnovu izvještaja i testova na stres, prati zbivanja u finansijskom sektoru i, u slučaju potrebe, poduzima određene mjere.

Također je ukazao na poteškoće u realnom sektoru i na pokazatelje koji su rezultat tih poteškoća.

Ambasador Tatham je ovom prilikom čestitao Kozariću na ponovnom imenovanju za guvernera CBBiH, te njemu i instituciji poželio uspješan rad u narednom periodu, saopštila je Centralna banka BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti