67 projekata u KS vrijednih preko 1,4 milijarde maraka čeka investitore

26.10.2016. 13:40 / Izvor: Akta.ba
67 projekata u KS vrijednih preko 1,4 milijarde maraka čeka investitore

Najviše projekata se odnosi na građevinski sektor, zatim su tu informacije i komunikacije, proizvodnja električnom energijom...

Privredna komora Kantona Sarajevo sačinila je Katalog investicionih projekata u Kantonu Sarajevo. Kako su za poslovni portal Akta.ba potvrdili u Privrednoj komori Kantona Sarajevo katalog je urađen za potrebe Međunarodne poslovne konferencije koja je održana krajem septembra ove godine u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. U Katalogu se našlo 67 projekata ukupne vrijednosti od 1.429.788.496,00 KM.

TRAŽENJE POSLOVNIH PARTNERA

Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo kaže kako su ovih dana dobili još nekoliko veoma dobrih projekata čija vrijednost premašuje pola milijarde KM i oni će se isto tako veoma brzo naći u katalogu.

"Najviše pristiglih projekata se odnosi na građevinski sektor, čak više od polovine ukupnog iznosa, zatim su tu informacije i komunikacije, proizvodnja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, sanacija okoliša, prijevoz, zatim jedan manji broj projekata iz prerađivačke industrije i poljoprivrede, ali i iz ostalih privrednih grana", kaže Mahmutović.

Kako bi obogatili sadržaj katalog će biti redovno ažuriran, kako na bosanskom, tako i na engleskom jeziku. Svi oni koji imaju određene projektne ideje i traže poslovne partnere za realizaciju projekata, te cijene da je korisno da se njihovi projekti nađu u ovom katalogu,  mogu iste dostaviti Privrednoj komori Kantona Sarajevo na obrascu koji se nalazi na web-stranici Komore ili pak mogu direktno kontaktirati Komoru ili Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo za više informacija, a oni će se kaže Mahmutović pobrinuti za ostalo.

Ovo nije novina, ovakve kataloge Komora je radila i ranije i oni su uvijek privlačili pažnju potencijalnih investitora.

"Ono što je novina jeste da se ove godine pojavio impresivan broj novih projektnih ideja, koje će redovno biti ažurirane kako bismo u svakom trenutku imali najnovije informacije", ističe Mahmutović.

KAPITAL

Napominje kako je cilj da informacije iz kataloga što prije dođu do zainteresiranih investitora i da privuku njihovu pažnju i naravno njihov kapital.

"Ukoliko se samo jedan projekat realizira smatrat ćemo to uspjehom, a o više projekata da i ne govorimo."

Katalog je osim Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2016, predstavljen i poslovnim partnerima u zemlji i inozemstvu. Također, objavljen je na web-stanici Komore i već sada je na raspolaganju svima koji iskažu interes za investiranje u Kanton Sarajevo.

Mahmutović kaže, kako gotovo svakodnevno dobijaju pojedinačne upite kako od domaćih privrednika, tako i od jednog broja privrednika iz inozemstva vezano za projekte.

U VOGOŠĆI IZGRADNJA DISTRIBUTIVNOG CENTRA "BALKAN"

Neki od projekata koji su se našli u katalogu su Izgradnja distribucionog centra "Balkan". Centar je udaljeno 300 m od glavne saobraćajnice, uz rijeku Vogošću. Vrijednost projekta je 98.000.000,00 KM.

Kompanija Dundee Group, osnovana 1990. godine, koja se bavi keteringom, trgovinom planira izgradnju multiplex poslovnog i zabavnog centra koji će se nalaziti u Općini Novo Sarajevo.

Vrijednost projekta  je 59 miliona KM, a visina traženog ulaganja je 44 miliona KM. Katalog sadrži i projekt obnove voznog parka za javni linijski prijevoz putnika. Jedan od zanimljivih projekata je i  Smart Tourist koji podrazumjeva izgradnju bežične i namjenske infrastrukture.

Izgradnjom predmetnog sistema omogućavaju se funkcionalnosti video analitike parkinga, ulica, stanja saobraćaja, raspoloživosti parkinga u problematičnim dijelovima grada, reklamiranja sadržaja, zatim dostupnost turistima i lokalnom stanovništvu MAPU grada, kulturnohistorijska znamenja i obilježja, događanja u gradu, turističke rute i destinacije grada i okoline... Vrijednost projekta je 1.500.000,00 KM.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti