Istekla pogodnost za privrednike utvrđena dopunom Zakona o otpisu potraživanja: Prestao otpis kamata na poreski dug

12.01.2010. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Istekla pogodnost za privrednike utvrđena dopunom Zakona o otpisu potraživanja: Prestao otpis kamata na poreski dug

Privrednici u RS od početka ove godine više ne mogu koristiti pogodnost otpisa kamata na "stari" poreski dug, te smatraju potrebnim da Vlada RS produži tu povlasticu, dok ne bude okončana svjetska ekonomska kriza.

Privrednici ukazuju da je lanjskom dopunom Zakona o otpisu potraživanja bio utvrđen otpis kamate na neplaćene poreske obaveze dospjele do kraja 2007. pod uslovom da iznos glavnog duga bude izmiren do 31. decembra prošle godine. Preduzeća su tu pogodnost najčešće koristila kroz kupovinu obveznica RS kojima su se, pored osnovice duga, mogli riješiti i tereta kamata na neplaćeni porez na daleko jeftiniji način nego plaćanjem "kešom".

U kompaniji "Boksit" iz Milića kažu da su maksimalno iskoristili tu pogodnost izmirivši obveznicama cjelokupan poreski dug u iznosu od oko 1,4 miliona KM, od čega su nešto više od 300.000 KM činile kamate.

"Mi smo kupovinom obveznica RS zatvorili poreski dug za nešto manje od polovine njegove vrijednosti. To nam je predstavljalo značajno olakšanje u uslovima ekonomske krize, koja je prošle godine prepolovila prihode kompanije", istakao je Rajko Dukić, direktor "Boksita".

On smatra da bi Vlada trebalo da produži tu pogodnost za još tri do šest mjeseci kako bi i ostala preduzeća, koja možda nisu ni bila informisana o toj mogućnosti, lakše prebrodila posljedice globalne recesije.

U Banjalučkoj berzi, čiji su promet u zadnjem kvartalu 2009. godine praktički održavale obveznice, izražavaju bojazan da bi zbog prestanka mogućnosti otpisa poreskih kamata mogao opasti i interes za dužničke hartije RS.

"Kupci obveznica RS uglavnom su bila preduzeća, koja su na taj način izmirivala poreski dug i kamate, a u manjem obimu investitori čekajući prinos na te hartije. Sada, u principu, postoji mogućnost da dođe do pada kursa obveznica RS", kazao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

Ekonomisti ističu da su protekle mjere Vlade, s jedne strane, bile opravdane, jer su olakšavale poslovanje firmi u vrijeme recesije i podsticale trgovinu obveznicama, što je išlo na ruku i vlasnicima dužničkih hartija od vrijednosti i razvoju tržišta kapitala, ali ukazuju i na njene loše strane.

"Ovdje se postavljalo pitanje pravičnosti, jer ispada da povlastice dobijaju samo oni koji kasne s plaćanjem poreskih obaveza. To bi trebalo promijeniti i iznaći model za stimulaciju urednih poreskih platiša", smatra Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT.

U Ministarstvu finansija RS su, po svemu sudeći, otklonili sve dileme navodeći da lanjske fiskalne pogodnosti neće biti produžene.

"Ne vodimo aktivnosti u pravcu dopune Zakona o otpisu potraživanja niti je o tome bilo razmišljanja", izjavila je Maja Stojnić, portparol resornog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti