9 grešaka koje stoje na putu prema vašoj savršenoj karijeri

27.09.2016. 14:03 / Izvor: Akta.ba
9 grešaka koje stoje na putu prema vašoj savršenoj karijeri

Karijera iz snova gradi se godinama, a samo jedan krivi korak može je uništiti u trenu.

Izgradnja karijere nije sprint već dugogodišnji maraton. Odluke koje donosimo svaki dan određuju put kojim ćemo kročiti, pa nije naodmet osvijestiti svaki korak i pripaziti na neke od najčešćih grešaka koje vas mogu stajati uspješne karijere, piše BizIT.hr.

Lutate bez cilja

Svi tijekom života možemo napraviti drastičan zaokret u životu i karijeri, no rijetkima uspije to raditi toliko često da u tom postanu stručnjaci. Zadajte si ciljeve i držite ih se. Uspješno obavljeni kratkoročni zadaci držat će vas na putu prema višem cilju, a savladavajući jedan po jedan manji izazov ubrzo ćete shvatiti kako ste mnogo toga naučili. Uspjeh preko noći toliko je rijedak da se može usporediti s dobitkom na lotu, zato pažljivo gradite svoju karijeru na osobnim izazovima i strpljivost će se isplatiti.

Ne poštujete tuđe vrijeme

Kašnjenje je mana koja se jedva tolerira i u privatnoj sferi, dok je u poslovnoj potpuno zabranjena. Kada je vrijeme novac svaka minuta je važna. Kasnite li svakodnevno na posao ili ostavite druge da vas čekaju da dogovorenom sastanku, budite sigurni da će vam to uskoro doći na naplatu. Kašnjenjem šaljete poruku da vas nije briga za posao koji radite niti poštujete one koji vas čekaju. U poslovnim kuloarima sve se brzo dozna, pa zasigurno ne želite da vaš potencijalni partner ili klijent od ostalih čuje kako ste nepouzdani i nemarni. Dobra organizacija je pola obavljenog posla!

 Vaša čaša uvijek je napola prazna

Realno sagledavanje stvari vrlina je koja u poslu može biti presudna, no budite objektivni – koliko je vaše “realno” ustvari pesimistično? Nitko ne voli negativne osobe, zato pokušajte ne započinjati svaki novi projekt ili posao s izjavama poput “Ufff ovo je nemoguće, nema šanse da uspijemo!”. Umjesto toga sagledajte pozitivne strane svega i pristupite projektu s novim stavom. Napravite sve što je u vašoj moći, pomozite ostalima i onda dođite do objektivnih zaključaka. Možda se doista radilo o uzaludnom pokušaju, no i na greškama se ponekad mnogo nauči. Osim toga nitko ne voli čuti “jesam li vam rekao”, zato probajte odoljeti čak i ako ste u pravu.

Nedosljedni ste

Pokazati zavidnu volju i radni elan je jedno, ali kad na sebe preuzmete više posla nego možete podnijeti samo možete postići kontra efekt. U trenutku kada shvatite da ste prešišali sve rokove, a pola posla koje ste obavili potrebno je detaljno pregledati jer ste radili u žurbi, više vam nitko neće vjerovati. Šefovi će izgledati lose zbog nedovršenih projekata, a kolege čiju pomoć ste dosad odbijali teško će biti spremni na pomoć u zadnji čas. Naučite svoje granice i mogućnosti i potražite pomoć s vremena na vrijeme – nitko vas zbog toga neće manje cijeniti, dapače.

Previše vjerujete društvenim medijima

Iako mogu biti odličan alat za promociju i komunikaciju  klijentima, društvene mreže treba koristiti s velikom dozom opreza – nikada ne znate tko vas prati. Bilo da se radi o privatnom ili poslovnom profilu, radije nekoliko puta provjerite što ćete točno objaviti i kojoj publici je namijenjeno.

Požalite li se na privatnom profilu kako ne volite svoj posao i šef vas živcira van svih granica, nemojte se čuditi ako mu netko od vaših 734 prijatelja prenese što je pročitao. U svijetu interneta privatnost ne postoji!

Niste timski igrač

Dostizanje poslovnih ciljeva jednako je važno kao i atmosfera u kojoj ih postižete. Osjete li vaši kolege da se mogu pouzdati u vas baš kao i vi u njih, otvorenije ćete pričati i pristupati projektima, a samim time ih i učinkovitije obavljati. S obzirom na veličinu tržišta, velike su šanse da ćete neke ljude često sretati, čak i ako promijenite poslodavca. Zbog toga nikada ne ostavljajte neprijatelje iza sebe. Ukoliko se s nekim u potpunosti ne slažete, radije se udaljite od konflikta i ostanite profesionalni jer tko zna gdje ćete i kako u budućnosti opet surađivati.

Preskromni ste i ne cijenite se dovoljno

Godinama radite sve kako treba, greške se ponekad potkradu, ali su sitne i uglavnom sve ispadne kako treba. Vaš rad trebao bi govoriti za sebe, ali to se nekako ne događa. Ukoliko iza sebe doista imate rezultate koji su vas dosad već trebali vinuti u sam vrh poslovne hijerarhije, nemate što čekati – zauzmite se za sebe! Odlučno i samouvjereno, ali s poštovanjem, pristupite svom nadređenom i zatražite razgovor kako bi doznali u čemu je problem. Možda postoji nešto što ste previdjeli i potrebno je ispraviti, a možda je vaš šef upravo čekao da se napokon ohrabrite kako bi se uvjerio da ste spremni za nove izazove. Ukoliko i razgovor ne upali barem ćete znati da ste pokušali, a onda možete razmisliti i o promjeni poslovne okoline gdje će vas više cijeniti.

Ne održavate svoju mrežu kontakata

Više od polovine otvorenih pozicija nikada se ne oglašavaju na mrežama za pronalaženje poslova. Riječ je o pozicijama koje uglavnom popune “oni koji znaju nekoga”. Ovog puta ne radi se o svima mrskom “uhljebljivanju” već sposobnosti da se u pravo vrijeme nađete na pravom mjestu i dokažete kako ste baš vi prava osoba za taj posao. Krećete li se među profesionalacima iz svoje branše, šanse za pronalazak ovakvog posla rastu što je krug vaših poznanika veći. Stoga razmjenjujte informacije i održavajte dobre odnose, nikad ne znate kada će vam zatrebati.

Svoje odluke temeljite isključivo na novcu

Koliko god da zarađujemo uvijek (neki potajno, a neki javno) želimo da je to barem malo više. No donositi odluke koje uvelike utječu na karijeru isključivo na temelju financijske koristi, dugoročno bi moglo donijeti više štete nego koristi. Svatko zna što je za njega najbolje, no ponekad su dodatno iskustvo, nova poznanstva ili učenje i usavršavanje određenih vještina bolji ulog od samog novca. Prijevremeno promaknuće može se činiti kao divan kompliment, no pokažete li se nedovoljno sposobni za poziciju koja vam je dodijeljena, to bi moglo naštetiti vašem poslovnom ugledu na duge staze.  Stalno usavršavanje i sve vještine koje s vremenom popune vaš životopis na kraju će poslužiti istom cilju i dugoročno donijeti bolje rezultate od “brze love”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera