Mujezinović: Razmotriti mogućnost izrade geološke studije o istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH

19.03.2010. 14:14 / Izvor: Fena
Mujezinović: Razmotriti mogućnost izrade geološke studije o istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH

Cijeneći dosadašnje aktivnosti i iskustva u istraživanjima postojanja nalazišta nafte na području Federacije BiH, premijer FBiH Mustafa Mujezinović potvrdio je u izjavi za Fenu da je od Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, zatražio da razmotri mogućnost izrade geološke Studije o istraživanju i ekspoloataciji nafte na području Federacije BiH, ali i zakonskog okvira kojim će se regulirati istraživanja i eksploatacija nafte.

Istraživanja koja su prije rata provodili "Energoinvest" i Rafinerija Bosanski Brod pokazala su da se nafta nalazi na području tuzlanskog bazena i Posavine, tačnije potez od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika, do Tuzle, na površini od oko 12.000 kvadratnih metara.

"Mi konačno moramo riješiti ovu dilemu, a ranija istraživanja moraju dobiti potrebnu verifikaciju. Na ovom slučaju trebaju raditi stručnjaci iz ove oblasti koji znaju prepoznati i ocijeniti činjenično stanje", kazao je Mujezinović u izjavi za Fenu.

Također, Mujezinović je od Heće zatražio i da pokrene aktivnosti na doradi "Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do / i Sarajeva", a koja je izrađena početkom 2005., na način da se njom obuhvati i toplifikacija područja od Kaknja do Zenice.

"Ranija istraživanja su pokazala da je to najjeftiniji način zagrijavanja", kazao je Mujezinović.


Ove aktivnosti odvijale bi se u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Direkcijom za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u Federaciji BiH, a radovi oko izgradnje infrastrukture za toplifikaciju koordinirali bi se s izgradnjom Autoceste Sarajevo-Zenica, odnosno stvorile bi se pretpostavke da se već otkupljeno zemljište uz autoput iskoristi i za ovu svrhu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti