Općina Travnik implementira Gauss WebCity - Jedinstven pristup podacima za službenike i građane općine

29.07.2009. 09:31 / Izvor: eKapija.ba
Općina Travnik implementira Gauss WebCity - Jedinstven pristup podacima za službenike i građane općine

Općina Travnik je provela tendersku proceduru za unapređenje postojećeg informacionog sistema i nabavku WebGIS rješenja, koje će omogućiti jedinstven pristup podacima za sve službenike, ali i građane općine.

Tražena je uspostava jedinstvene baze podataka za sve podatke i dokumente koji se koriste u upravnim postupcima (regulacioni i prostorni planovi, digitalni katastar, urbanističke saglasnosti, skice i izvodi) uz implementiranu istoriju promjena i visoku sigurnost pristupa i rada sa podacima.

Baza podataka katastra nekretnina će se implementirati po propisima Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH (FGU), na zvaničnom modelu podataka i uz korištenje GML formata za razmjenu podataka.

WebGIS rješenje treba biti interaktivno i prilagodljivo korisnicima, i to kao Intranet rješenje za službenike, koje omogućava praćenje prostornih i katastarskih promjena, praćenje upravnih postupaka za izdavanje saglasnosti i dozvola za građenje, te kao Internet rješenje namjenjeno građanima da putem Interneta u svakom trenutku vrše uvid u kojoj fazi rješavanja se nalazi njihov predmet.

Cilj projekta je pojednostavljenje i ubrzanje rada, kao i mogućnost izdavanja dozvola sa jednog mjesta (tzv. one-stop-shop). Ovim će se postići bolje i kvalitetnije pružanje usluga građanima, a rad službenika će biti mnogo efikasniji.

Takođe je tražena implementacija WebGIS aplikacije za praćenje promjena o prostoru prema metodologiji propisanoj od strane Ministarstva prostornog uređenja FBiH, koja obavezuje lokalne uprave da vrše kontinuirani monitoring prostora i izvještavaju o svim uočenim promjenama, što će za rezultat imati bolje prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Općina Travnik je prihvatila aplikaciju WebCity ponuđenu od firme Gauss. WebCity integriše različite poslovne procese unutar općinskih službi, kao što su izdavanje i praćenje saglasnosti, prezentaciju regulacionih i prostornih planova, izradu i održavanje različitih katastarskih baza podataka (nekretnine, zelenilo, klizišta). Uz ovo jedinstveno rješenje za lokalnu e-Upravu, ponuđen je Gauss MIAT, napredni server koji pojednostavljuje rad korisnicima na održavanju vektorskih podataka uz osiguranje njihove topološke konzistentnosti i interoperabilnosti cjelokupnog sistema.

Ostala ponuđena funkcionalnost se ogleda kroz Gauss LandAdministrator, aplikaciju kreiranu prema propisima FGU i usklađenu sa važećim modelom za izradu i održavanje baze podataka katastra nekretnina. Sistem je zaokružen aplikacijom Gauss LUPIS, koja će općini omogućiti da se uključi u jedinstveni informacioni sistem u oblasti prostornog planiranja, korištenja zemljišta i zaštite prostora, koji je propisan Uredbom Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kompletan sistem je integrisan u jedinstvenu web aplikaciju, koja omogućava jednostavan pristup centralnoj bazi podataka (Oracle Database Enterprise Edition) sa kertridžom za smještanje prostornih podataka (Oracle Spatial).

Arhitektura uključuje i aplikativni server Oracle WebLogic-om sa Oracle MapViewer-om za web prezentaciju podataka, te MapXtreme-om za editovanje GIS podataka na webu. Vrhunska Oracle tehnologija obezbjeđuje dugovječnost, visoku sigurnost i skalabilnost cjelokupnog sistema, a općinu Travnik stavlja u ravan naprednih europskih centara sa efikasnom i transparentnom administrativnom praksom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti