Brigo Invest iz Banovića: Sa Brigo briketama grabi ka tržištu regije i EU

13.05.2010. 16:08 / Izvor: eKapija.ba
Brigo Invest iz Banovića: Sa Brigo briketama grabi ka tržištu regije i EU

Firma Brigo Invest d.o.o. Banovići, koja se bavi proizvodnom briketa od mrkog uglja, a čiji je osnivač austrijska firma Brigo invest GmbH, Beč, hrabrim koracima gazi naprijed ka EU regionalnom tržištu.

Naime, ovo je jedina firma na području Balkana koja se bavi proizvodnom briketa ovog tipa, a cijela ideja oko pokretanja i izgradnje ove kompanije je počela prije tri godine. Današnja Fabrika briketa ima najsavremeniju svjetsku tehnologiji i zadovoljava sve svjetske uvjete ekološke proizvodnje, sa kapacitetom proizvodnje od 75.000 tona visokokvalitetnog ugljenog briketa.

Direktor kompanije Brigo Invest Branislav Komanović kaže kako, briket od mrkog uglja, kao izvor energije, ima bolju učinkovitost u odnosu na ugalj, te se sa manjom količinom postiže isti toplotni efetak. Brigo brikete se koriste kao industrijsko gorivo i kao ogrjev u svim vrstama peći na izgaranje čvrstog goriva, a ono što značajno olakšava njegovu primjenu, jeste postojanje različitih vrsta pakovanja: jambo vreće, vreće od 10 kg i rinfuzno pakirane.

"Kvalitet Brigo briketa potvrđen je certifikatom koji je dodijelio INSPEKT-RGH Sarajevo nakon ispitivanja obavljenih u akreditiranoj labaratoriji prema standardu BAS EN ISO/IEC 17025", kaže Komanović, dodajući kako je visoki kvalitet Brigo briketa postignut savremenom tehnologijom u automatizovanim tvorničkim postrojenjima Brigo Investa.

Ona kaže, kako su sve proizvodne komponente nabavljene od povjerenih i certificiranih dobavljača, te ovakav pristup proizvodnji, kao i tehnologija koja se koristi u procesu proizvodnje, garancija osobitog kvaliteta briketa mrkog uglja čija je energetska vrijednost oko 18000 kJ/kg.

Posebno zadovoljstvo kupaca ogleda se u uštedi novca, znatno boljim efektima grijanja i ekološkim prednostima u odnosu na druga goriva koja se koriste u zatvorenim sistemima loženja.

Direktor Komanović kaže kako je zadovoljan dosadašnjim radom, iako je 2009. godina za njegovu firmu bila eksperimentalna, kada se radi o proizvodnji i prodaji briketa.

"Ovo je novi proizvod. Tržište u BiH još uvijek malo zna o njemu, dok se u Europi koristi od ranije", kaže on, dodajući kako će ove godine fabrika raditi punim kapacitetom.

Inače, za izgradnju ove moderne Fabrike, Komanović kaže da je uloženo blizu deset miliona maraka.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti