U Sarajevu održan sastanak uvoznika vozila - Je li još rano za EURO 4 standard?

14.01.2010. 14:44 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu održan sastanak uvoznika vozila - Je li još rano za EURO 4 standard?

U organizaciji Odbora vozila Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u prostorijama Asa Holdinga 12.01.2010. je održan sastanak na kojem su obavljene konsultacije oko prijedloga nove Odluke o uvozu rabljenih vozila.

Drago Talijan je u ime konzorcija za provođenje sistema homologacije iznio korisne informacije oko budućih aktivnosti konzorcija. Takođe, Fuad Klisura je u ime IPI Instituta za privredni inžinjering i konzorcija za provođenje sistema homologacije iznio podatke o: broju obavljenih tehničkih pregleda vozila, starosti vozila, broju saobraćajnih nezgoda u Federaciji BiH, a ukazao i na prednost primjene videonadzora u stanicama tehničkih pregleda Federacije Bosne i Hercegovine. Dragoljub Tomić je u ime Federalne uprave policije prezentirao podatke o broju registrovanih vozila i broju saobraćajnih nesreća za nivo Federacije Bosne i Hercegovine, saopćila je VTK BiH.

Nakon rasprave je zaključeno

• Da se predloži Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine da važeća Odluka o uvozu rabljenih vozila treba da ostane na snazi do potpuno uspostavljenog sistema homologacije što se očekuje do 04.12.2010. godine.

• Da se unaprijedi međusobna komunikacija i da se obezbjedi veći stepen sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, uz poštivanje svih propisa i modernih svjetskih praksi.

• Da su ovlašteni uvoznici novih vozila zadovoljni sa vidnim napretkom u realizaciji Pravilnika o Homologaciji, jer je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine odabralo odgovarajuće institucije za obavljanje administrativnih i tehničkih poslova u vezi sa certificiranjem vozila i obavljanje administrativnih poslova u vezi sa homologacijom vozila, dijelova, uređaja i opreme. Međutim, još mnogo posla treba uraditi, jer je pred odabranim konzorcijem zadatak da u narednih godinu dana u potpunosti bude uspostavljen sistem homologacije u Bosni i Hercegovini.

• Da ovlašteni uvoznici novih vozila trebaju igrati značajniju ulogu u regulisanju pitanja uvoza rabljenih vozila što je i praksa u zemljama regiona i šire. Ovlašteni uvoznici jedini imaju direktnu vezu sa proizvođačima automobila i mogu obezbjediti precizne podatke o rabljenim vozilima, a naročito kada je u pitanju provjera ispunjavanje propisanih kriterija o normi izduvnih gasova. Ovlašteni uvoznici su već danas spremni da pruže stručnu i infrastrukturnu pomoć nadležnim institucijama u sprovođenju Pravilnika o homologaciji, te prilikom provjere valjanosti dokumentacije kod uvoza rabljenih vozila.

• Da Bosna i Hercegovina ne smije biti odlagalište evropskog automobilskog smeća. Svi učesnici u saobraćaju moraju biti sigurni, što uključuje uvođenje preventivnih mjera koje će spriječiti uvoz neispravnih vozila, rigorozniji tehnički pregled vozila, te veće prisustvom policije na bh. cestama. Posebno je neophodna zaštita okoliša u skladu sa najboljim evropskim praksama i zacrtani ptem Bosne i Hercegovine da postane punopravni član Evropske unije.

• Da je evidentan pozitivan rezultat uvođenja video nadzora u stanice tehničkog pregleda. Ovlašteni uvoznici daju punu podršku svim aktivnostima strožije kontrole vozila i vozača što će dovesti do većeg stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

• Da se ovlašteni uvoznici novih vozila i dalje zalažu za uvođenje rigoroznih propisa kod određivanja norme izduvnih gasova kao mjere regulacije uvoza rabljenih vozila u Bosnu i Hercegovinu. Ovlašteni uvoznici se nadaju da Bosne i Hercegovina slijediti pozitivne trendove zemalja regiona kada je u pitanju uvoz rabljenih vozila.

Vezano za drugu tačku dnevnog reda, predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Hamdo Sušić je pojasnio da je postojećom Uredbom propisano da nema prometa robe između dva carinska skladišta. Treba pokrenuti inicijativu za izmjenu Uredbe i takav zahtjev uputiti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti