Federacija gubi HT Mostar 1. novembra?

17.09.2010. 08:23 / Izvor: Dnevne novine SAN
Federacija gubi HT Mostar 1. novembra?

Vlada FBiH kao većinski vlasnik mogla bi ubrzo izgubiti mogućnost upravljanja telekom operaterom "HT Mostar", ako nastavi tolerisati samovolju Nadzornog odbora.

Rok za pregovore

Nadzorni odbor je naime, uprkos zabrani Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, prihvatio koncept reorganizacije mostarskog telekoma koja bi, nakon dodatnih konsultacija, trebala stupiti na snagu 1. novembra. Pored toga, ponovno su direktoru Direkcije za pokretne mreže Zoranu Bakuli data ovlaštenja predsjednika Uprave, mada je federalna Vlada već davno dala saglasnost za imenovanje Stipe Prlića na mjesto predsjednika.Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović za "San" kaže da Nadzorni odbor "HT Mostar" nije imenovao v.d. predsjednika uprave već je faktički produžio ovlasti Bakuli da i dalje zastupa kompaniju.

"Istina, posebno se ne slažemo sa dijelom njihovog zaključka da će izbrisati ime Stipe Prlića iz Sudskog registra. Međutim, to je i nemoguće bez njegovog razrješenje, a Prlić nije razriješen dužnosti pa mu se ne mogu brisati ni potpis i ime iz Registra. Ne slažemo se ni sa novom organizacijom firme koja je također bila na dnevnom redu", jasan je Šećkanović.

Ministar, međutim, kaže da je ostavljen rok do 1. novembra da se Vlada FBiH sa partnerima, suvlasnikom mostarske kompanije, T-HT Zagreb usaglasi i oko toga ko će raditi na odgovarajućim pozicijama u Upravi i na još nekim važijim radnim mjestima u "HT Mostar".

Prlić u pat-poziciji

Na pitanje "Sana" da li Uprava i Nadzorni odbor "HT Mostar" pokušavaju isključiti Federaciju iz odlučivanja, Šećkanović odgovara da je Vlada upravo zato i reagirala na reorganizaciju i tražila da se sa tim ne ide dok se ne obave dodatni razgovori i usaglašavanja. U srijedu je Nadzorni odbor samo okvirno prihvatio novu sistematizaciju, bez ulaska u detalje i Šećkanović je optimista da će se usaglasiti.

"No, imenovanje Stipe Prlića ostaje još uvijek na stend baju jer su još uvijek neki od članova Nadzornog odbora i svi članovi predstavnici T-HT-a Zagreb protiv toga da on bude imenovan. Međutim, Vlada je dala je saglasnost za njegovo imenovanje, pa se sada nalazimo u pat-poziciji. Vidjet ćemo kako ćemo izaći iz toga", zaključuje Šećkanović.Stipe Prlić, pak, jučer nije želio komentirati ponašanje i odluke Nadzornog odbora, prije nego što bude zvanično obaviješten o zaključcima. Za "San" je rekao da je on još prije godinu i po trebao biti imenovan i da je dobio saglasnost Vlade FBiH, ali se to nije desilo ni do danas.

Predsjednik Nadzornog odbora Žarko Pušić kratko je jučer za "San" rekao da bi Vlada trebala znati zakone koje donose zakonodavna tijela u ovoj državi, te odluke i uredbe koje donose organi i tijela izvršne vlasti. No, iako je to obećao, nije nam pojasnio razloge zbog kojih je Nadzorni odbor "HT Mostar" donio odluke o reorganizaciji i ovlastima Bakuli, niti da li one imaju zakonsko uporište.

Obad dobro prognozirao

Najnovija dešavanja potvrđuju da je predsjednik Sindikata "HT Mostar" Pero Obad bio u pravu kada je upozoravao da se predloženim pravilnikom o radu sa novim prijedlozima unutrašnje organizacije želi postići debalans upravljačkih prava i da se na taj način ključne poslovne funkcije, kao i najvažniji resori finasije, nabavka i marketing, prepuštaju manjinskom vlasniku, zagrebačkom T-HT-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti