Preduzeće 'Park' orezuje 300 platana u Vogošći

Vijesti

Preduzeće "Park" orezuje 300 platana u Vogošći

03.12.2010. 15:12 / Izvor: eKapija.ba

Drvored platana u ulici Jošanička u Vogošći u narednom periodu ne bi trebao predstavljati opasnost za prolaznike, objekte i automobile.

Naime, KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo tokom ove sedmice otpočeo je akciju orezivanja, oblikovanja i zaštite krošnji platana starih nekoliko desetina godina, koji se nalaze duž cijele ulice u Vogošći.

Posao orezivanja, oblikovanja i zaštite približno 300 stabala platana duž cijele Jošaničke ulice, preduzeće "Park" provodi se na osnovu Rješenja Općine Vogošća.

S obzirom da je komisija uvidom na terenu napravila procjenu da se većina platana nalazi u dosta lošem stanju, da većinu krošnji čine suhe ili oštećene grane s velikom lisnom masom donijelo se rješenje da se krene s orezivanjem i zaštitom.

Cilj dekaptacije stabala, osim zaštite i očuvanja ovog drvoreda, prije svega jeste i zaštita prolaznika i automobila, a u blizini stabala nalaze se i stambene zgrade, poslovni objekti i sl.

Krošnje stabala u takvom stanju predstavljaju opasnost za prolaznike, posebno u zimskim danima zbog sniježnih padavina i niskih temperatura, ali zbog vegetacijskog perioda tek sada su se stekli uslovi za njihovo orezivanje.

Radnici "Park"-a posao orezivanja grana, oblikovanja krošnji i zaštite orezanih grana obavljat će i narednih dana u fazama, u skladu s vremenskim i drugim prilikama s obzirom na veliku frekvenstnost i zadržavanje građana na autobuskim stajalištima u toj ulici.

Ujedno dok traje orezivanje, ekipa na terenu vršit će i čišćenje i odvoz lišća i odsječenih grana, saopćio je KJKP Park.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti