80 polaznika završilo CoderDojo školu programiranje na IUS-u

06.06.2018. 12:53 / Izvor: Akta.ba
80 polaznika završilo CoderDojo školu programiranje na IUS-u
OTVORI GALERIJU

Tokom dvomjesečnog programa, 80 učenika osnovnih i srednjih škola imalo je priliku naučiti osnove programskih jezika C ++ i Python.

U subotu, 2. juna 2018. godine, održana je ceremonija dodjele certifikata za studente CoderDojo škole  programiranje na IUS-u.

Tokom dvomjesečnog programa, 80 učenika osnovnih i srednjih škola imalo je priliku naučiti osnove programskih jezika C ++ i Python.

Polaznici su došli iz škola Kantona Sarajevo i srednje škole "Nordbat - 2" iz Vareša.

Projekat je rezultat saradnje BIT Alliance i Centra za cjeloživotno učenje IUS Life.

Mentori su bili studenti IUS FENS CS / SE programa koji su im prenijeli svoje znanje i vještine i bili su dostupni učesnicima tokom časova. Takođe, aktivno učešće u ovom projektu uzeli su i IUS FASS VACD studenti koji su pomagali u organizaciji i nastavi.

Na početku ceremonije, prof. Dr. Sencer Yeralan, dekan IUS FBA, čestitao je studentima i ohrabrio ih da nastave studirati u oblasti računarstva.

Studenti-mentori Adem Dinarević i Nedim Karakaš prezentirali su kraći  "Milioner" koji su pripremili sa svojom grupom.

Studentica Zehra Šarić je predstavila studijski program VACD, a SE program student Tarik Pašić, kao i neke od svojih projekata.

Prof. Emir Karamehmedović najavio je IUS STEM kamp, koji će se održati na našem univerzitetu u julu ove godine i pozvao mlade inovatore da se pridruže i pokažu svoje znanje i talente i upoznaju druge mlade inovatore iz BiH, regije i dijaspore.

Gosti ceremonije su bili  Armin Talić, generalni direktor BIT Alliance, Irfan Godinjak softverski inženjer u kompaniji Symphony i Mirsada Mednolucanin, menadžer marketinga Link grupe, koji su učestvovali koji su održali motivacione govre za učesnike CoderDojo škole.

Company Link Group je sve učesnike nagradio besplatnim dvomjesečnim kursom programiranja koji će im biti dostavljen na njihove email adrese.

Na kraju ceremonije, generalni direktor BIT Alliance dodijelio je IUS studentima certifikate, a studenti-mentori su dodijelili certifikate svojim grupama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti