Vlada RS dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora - Pero Bukejlović kupuje "Trudbenik"

26.03.2008. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora - Pero Bukejlović kupuje 'Trudbenik'

Predstavnici Investiciono-razvojne banke RS (IRB) i firme "Aikon" iz Zagreba potpisaće sutra ugovor o privatizaciji dobojskog preduzeća "Trudbenik", saopšteno je iz IRB.

Vlada RS je dala saglasnost na prodaju 57,4 odsto kapitala "Trudbenika" konzorcijumu firmi "Aikon" i TEP iz Zagreba i "Kompaira" iz Doboja za 500.000 KM. Konzorcijum je, pored toga, ponudio investicije u dobojsku fabriku kompresora i pneumatskih alata u iznosu od 3,1 milion i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 301 na 355 u roku od tri godine. Ponuđač je, kako navode u IRB, prihvatio i poštivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora preduzeća, koji predviđa značajnije povećanje plata radnika u odnosu na sadašnja primanja.

Ugovorom o konzorcijumu je predviđeno da "Aikon" i "Kompair", firma čiji je vlasnik bivši premijer RS Pero Bukejlović, kupuju po 27 odsto, a TEP 3,4 odsto kapitala "Trudbenika". Članovi konzorcijuma, kako se napominje, solidarno odgovaraju za izvršenje ugovornih obaveza.

Posebnim privatizacionim programom, koji je usvojila Narodna skupština RS, utvrđeno je da su predmet prodaje i dvije kćerke-firme "Trudbenika" - Fabrika pneumatskih alata iz Doboja i Fabrika kompresorske opreme iz Teslića, koje je matično preduzeće osnovalo 2003. godine.

Konsolidovani gubitak tri preduzeća na kraju 2006. godine iznosio je 7,8 miliona, a kratkoročne obaveze 6,8 miliona KM. "Trudbenik" je ranije dva puta bezuspješno nuđen na prodaju preko tendera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti