Hrvatska nema necarinske barijere za uvoz cigareta

Vijesti

Hrvatska nema necarinske barijere za uvoz cigareta

21.06.2010. 08:48 / Izvor: Beta

U Hrvatskoj ne postoje vancarinske barijere za uvoz duvanskih proizvoda, ali se cigarete iz Srbije ne uvoze, jer je to odluka multinacionalnih kompanija u čijem sastavu posluju srpske fabrike duvana, ocenili su juče(20. jun 2010. godine) predstavnici "Tvornice duhana Rovinj" (TDR).

- Insinuacije da je zbog barijera onemogućen izvoz cigareta iz Srbije u Hrvatsku ne stoji- kazao je predsednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

Tomašković je istakao da su vancarinske barijere za uvoz cigareta u Hrvatsku, poput propisane količine domaćeg duvana u cigaretama zarad manjeg poreskog opterećenja, postojale do sredine 2009, ali da je sada tržište potpuno liberalizovano.

Tomašković je novinarima iz regiona koji su posetili TDR kazao da su sve multinacionalne kompanije koje proizvode cigarete prisutne na hrvatskom tržištu, ali da je "njihova poslovna odluka da svoje proizvode na to tržište plasiraju iz drugih zemalja, a ne iz Srbije", gde posluju četiri fabrike duvana, od čega su tri u sastavu velikih svetskih proizvođača.

Prema njegovom mišljenju, situacija na tržištu cigareta Jugoistočne Evrope poboljšala se nestankom carinskih i necarinskih barijera nakon ulaska zemalja regiona u CEFTA sporazum.

Govoreći o poslovanju u Srbiji, on je podsetio da je TDR na tom tržištu prošle godine prodao više od 1,6 milijardi komada cigareta i ostvario prihod od 20 mil EUR.

- Učešće TDR-a na tržištu cigareta u Srbiji sada je gotovo deset odsto i u protekle tri godine poraslo je za oko 50% - kazao je Tomašković i dodao da se i u ovoj godini očekuje porast tržišnog udela, ali i prodatih cigareta od nekoliko odsto.

Prema njegovim rečima, TDR je kao vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Evropi, prošle godine ukupno prodao 12,5 milijardi komada i imao prihod od 231 mil EUR, što je zbog ekonomski krize oko 10% manje nego 2008.

Kako je navedeno, u budžete Hrvatske i zemlja u regionu TDR, kroz akcize i poreze, uplaćuje više od 600 mil EUR godišnje, a samo u Srbiji 38 mil EUR.

Predsednik Uprave TDR-a je kazao i da bi ta kompanija kupovala duvan u Srbiji ukoliko bi postojala subvencija za njegovu proizvodnju, poput one u Hrvatskoj.

Tomašković je, predstavljajući poslovne rezultate kompanije, rekao da TDR ne planira da u zemljama regiona preuzme neku kompaniju za proizvodnju duvana ili izgradi nove proizvodne pogone, odnosno da ne namerava da preuzme neku konmpaniju za maloprodaju ili distribuciju.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Davor Tomašković

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti