Gondolom do Jahorine za samo 15 minuta

13.10.2010. 07:57 / Izvor: Dnevne novine SAN
Gondolom do Jahorine za samo 15 minuta

Skupština opštine Pale odobrila je izgradnju gondole do Jahorine kao nove turističke atrakcije. Gondolom "Jahorina ekspres", u luksuznim kabinama, sa Pala će se na Jahorinu stizati za svega 15 minuta, a u ovaj projekat paljanska firma "Majneks" uložit će 15 miliona eura.

Postavljanje 36 stubova počet će početkom narednog proljeća, a kompletni radovi bit će završeni do novembra 2011. godine kada počinje zimska turistička sezona. U jednu kabinu moći će da stane 12 putnika, a ukupan kapacitet gondole biće prevoz 2.500 turista na sat.

Radi se o prvom takvom projektu u BiH, a postavljanje žica i najmodernijih kabina biće povjereno jednoj italijanskoj kompaniji. Stigle su i najave da će se u finansiranje uključiti i Evropska unija s novcem namijenjem za zaštitu životne sredine.

Ovaj projekt omogućit će zapošljavanje hiljadu radnika.

Ove zime bez Gorske službe spašavanja

Ove zime na Jahorini neće raditi Gorska služba spašavanja zbog, kako je saopšteno, nerazumijevanja paljanskih vlasti. Naime, odbornici Skupštine opštine Pale odbili su svih pet zahtjeva da se odobri urbanistička dozvola za gradnju privremenog objekta u kojem bi bila smještena ova služba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti