Modernizuje se i Aerodrom Mostar – Novi sistem za precizno sletanje

29.07.2010. 15:18 / Izvor: eKapija.ba
Modernizuje se i Aerodrom Mostar – Novi sistem za precizno sletanje

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za civilnu avijaciju-zrakoplovstvo Mostar raspisali su tender za odabir izvođača građevinskih radova na instalaciji sistema za precizno sletanje (instrument Landing System-ILS) u međunarodnoj zračnoj luci - aerodromu Mostar za potrebe centra kontrole zračnog prometa (CKZP) Mostar.

Amadeo Mandić, direktor Federalne direkcije za civilnu avijaciju-zrakoplovstvo Mostar za portal eKapija.ba je kazao kako se tender prvenstveno odnosi na instaliranje uređaja za instrumentalno sletanje u zračnoj luci Mostar i manje građevinske radove.

"Instalacijom ovoga uređaja postići će se veća sigurnost, jer kompanije koje lete u Mostar svojim propisima i standardima koriste zračne luke koje imaju uređaje za instrumentalno kretanje. Novim uređajem biće povećana sigurnost i u otežanim vremenskim uslovima, kao i sigurnost izvođenja operacije poletanja i sletanja aviona“, pojasnio je Mandić.

Uređaj je kupljen u Njemačkoj kompaniji "Thales Deutschland holding GmbH" za što je sredstva osigurala Vlada Federacije BiH i Federalna direkcija za civilno zrakoplovstvo. Isti uređaji već postoje na sarajevskom i mostarskom aerodromu.

Vrijednost projekta sa kupovinom uređaja i svim ostalim procedurama kako kaže Mandić kreće se oko jedan milion eura.

Rok završetka radova je 30 dana od uvođenja u posao. Rok za prijem ponuda je 23.august ove godine.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti