Njemačka kompanija "Fraport" zainteresirana za aerodrom u Mostaru

14.04.2008. 09:38 / Izvor: Nezavisne novine
Njemačka kompanija 'Fraport' zainteresirana za aerodrom u Mostaru

Kompanija "Fraport", koja upravlja aerodromom u Frankfurtu, drugim u Evropi sa 75.000 zaposlenih, zainteresovana je za investiranje u aerodrom u Mostaru, tvrdi Nevenko Herceg, ministar turizma i okoliša FBiH.

"Oni su izrazili interes za ovaj aerodom, jer može biti alternativa sarajevskom, koji zimi ima problema s maglom, ali i dubrovačkom, koji često ima problema zbog vjetra", kaže Herceg i cijeni da bi to bilo korisno "jer pola putnika koji doputuju u Dubrovnik ide za BiH".

Kompanija "Fraport", pored frankfurtskog, upravlja i sa još nekoliko aerodroma u Njemačkoj, te zračnim lukama u turskoj Antaliji te peruanskoj Limi.

Herceg kaže da je razvoj mostarske zračne luke bila jedna od tema regionalne konferencije o turističkim mogućnostima jadranskog zaleđa, navodeći da bi razvoj ovog aerodroma pomogao ne samo procvatu privrede i Hercegovine, nego cijele regije.

"Na nama je da omogućimo i osiguramo razvoj ove zračne luke", ističe on.

U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH očekuju konkretnu ponudu njemačkih investitora, ali i napominju da je vlasnik mostarskog aerodroma Grad Mostar i Zračna luka "Zagreb".

"Frankfurtski aerodrom nudi nekoliko različitih oblika pomoći, ali pregovori i konačna saradnja ne idu tako glatko, kako to izgleda kada počnu inicijalni razgovori. No, konačna odluka je na vlasniku, a to je grad Mostar, koji ima 88 odsto vlasništva. Oni su nama ranije pismeno kazali da ne žele saradnju s FBiH kada je u pitanju suvlasništvo nad aerodromom", kaže resorni ministar Nail Šećkanović.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem. Glasnogovornik Gradske uprave Miroslav Landeka je poručio da je ova godina proglašena godinom sanacije mostarskog aerodroma, ali je rekao da ne zna ima li konkretnih razgovora s potencijalnim investitorima.

Aerodrom u Mostaru ima međunarodnu licencu i opremljen je osnovnom opremom koja mu omogućava rad. U narednom periodu bi od Evropske banke za obnovu i razvoj mogao dobiti kredit oko 7,5 miliona eura, iz kredita od 63 miliona eura za obnovu i modernizaciju tri aerodroma u BiH. Prioritetne potrebe su proširenje platforme, sletne staze, stepenice za prijem putnika iz aviona koji slijeću, navigacijska oprema, ali i marketing.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti