Mostar: Održana godišnja skupština REDAH-a - Usvojena odluka o pokretanju procedure za osnivanje gospodarskog društva

21.12.2009. 17:12 / Izvor: Fena
Mostar: Održana godišnja skupština REDAH-a - Usvojena odluka o pokretanju procedure za osnivanje gospodarskog društva

U prostorijama Centra za ruralni razvitak i poljoprivredu pri REDAH-u u Mostaru, 21. decembra 2009. godine je održana redovita godišnja skupština Udruženja za regionalni ekonomski razvitak Hercegovine (REDAH).

Skupštini REDAH-a, koju čine načelnici 22 općine iz regije Hercegovina, gradonačelnik grada Mostara te predstavnici privatnog i nevladina sektora, pozdravnim riječima obratili su se predsjednik Skupštine Boško Buha, dopredsjednik Skupštine i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Upravnog odbora REDAH-a Zdravko Prka i direktor REDAH-a Ivan Jurilj.

Na Skupštini su prezentirana i jednoglasno usvojena izvješća o radu REDAH-a za proteklo razdoblje te donesena odluka da se pokrene procedura osnivanja gospodarskog društva, čiji će osnivač biti REDAH.

Naime, gospodarsko bi se društvo osnovalo na temeljima Centra za ruralni razvitak i poljoprivredu i djelovalo bi kao operativni nastavak projekta "Uspostavljanje centra za ruralni razvitak i poljoprivredu" (CRRP), a finansirao bi ga AECID-a, kao posebni pravni subjekt u okviru REDAH-a.

Direktor REDAH-a Ivan Jurilj izvijestio je članove Skupštine o trenutnim aktivnostima i planovima za iduće razdoblje. Prezentirani su i projekti koje REDAH trenutno provodi, kao što su Vaučer shema za poslovno savjetovanje i treninge za mala i srednja poduzeća u vrijednosti 250.000 eura, Jačanje lokalnih i regionalnih kapaciteta za razvoj i upravljanje poslovnom infrastrukturom u vrijednosti 143.000 eura, koje finansira Agencija za Međunarodnu saradnju i razvoj Kraljevine Španjolske (AECID), te potpisani ugovor s izaslanstvom Europske komisije u BiH kojim se sufinansira provedba poslovnog plana REDAH-a za razdoblje 2010. - 2011. u vrijednosti od 225.000 eura.

Prezentirani su i projekti koje je REDAH razradio i prijavio u okviru IPA programa, kao što su Putovi baštine na rijeci Trebižat u vrijednosti od 355.325 eura, te Poboljšanje lanca vrijednosti u plasteničkoj proizvodnji povrća u Hercegovini u vrijednosti od 423.300 eura.

Osim toga prezentirane su i aktivnosti na razvoju projekta za integrirani regionalni ekonomski razvitak Hercegovine koji REDAH u partnerstvu s NERDA-om razvija za Hercegovinu, a u sklopu suradnje sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj (SIDA) koji bi bio u vrijednosti do 2 milijuna eura i u trajanju od tri godine.

Naime, to bi bio nastavak sličnog projekta koji SIDA finansira u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini preko NERDA-e.

Sve odluke donesene na ovoj Skupštini usvojene su jednoglasno, te je zaključeno da unatoč globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je snažno pogodila i Bosnu i Hercegovinu, REDAH kraj godine dočekuje s pozitivnim poslovanjem i s projektima koji donose dodanu vrijednosti regiji. Još jednom je naglašena potreba i opravdanosti postojanja REDAH-a kao središnje razvojne agencije, koja i u ovom izuzetno teškom vremenu za gospodarski razvoj postiže značajne rezultate.

Po završetku Skupštine upriličena je i prigodna zakuska kojom je zajednički obilježen uspješan završetak poslovne godine, stoji u priopćenju iz REDAH-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti