'Optima grupa' u ofanzivi na na maloprodajnom tržištu benzina BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Vijesti

"Optima grupa" u ofanzivi na na maloprodajnom tržištu benzina BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore

25.03.2010. 09:57 / Izvor: Nezavisne novine

Čelnici "Optima grupe", koja upravlja radom naftne industrije RS, najavili su u srijedu nastavak ulaganja u proizvodnju i distributivnu mrežu kako bi ojačali svoju poziciju na bh. tržištu i proširili se na susjedne zemlje.

Predstavnici "Optima grupe" i njihovog ruskog vlasnika "Zarubezhnefta" kazali su da će ove godine akcenat biti stavljen na obnavljanje benzinskih pumpi preuzetih kupovinom banjalučkog "Petrola". Do kraja godine, pored tri rekonstruisane, još 15 benzinskih pumpi trebalo bi da bude potpuno obnovljeno i uvršteno u novi maloprodajni lanac "Nestro". U novobrendiranu mrežu će, pored 77 "Petrolovih" benzinskih pumpi, biti uvršteno i deset prodajnih mjesta kompanije "Zovko" iz Žepča, koju su Rusi kupili nakon privatizacije naftne industrije RS. Kako je istaknuto, u narednih pet godina maloprodajna mreža lanca "Nestro" trebalo bi da bude proširena na 110 do 200 benzinskih pumpi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Aleksandar Đakonov, direktor "Petrola", rekao je da modernizacija maloprodaje goriva zahtijeva velike investicije.

"Te projekte ćemo realizovati kako bi buduća `Nestro` mreža, na čijim pumpama će se prodavati visokokvalitetno gorivo iz Rafinerije nafte Brod, biti najveća i najsavremenija u BiH", istakao je Đakonov.

Jurij Nikolajevič Belov, direktor "Optima grupe", izjavio je da će "Nestro" veoma brzo postati prepoznatljiv znak dobrog kvaliteta.

"U prošloj godini smo u BiH preradili milion tona sirove nafte i dobili oko 900.000 tona naftnih derivata. Od toga je 20 odsto izvezeno, a ostatak je zadržan na domaćem tržištu", podsjetio je Belov.

Jurij Leonidovič Smirnov, predsjednik ruske kompanije "Neftegazinkor", koja posluje u sastavu "Zarubezhnefta", kazao je da je "Nestro" poznat u svijetu još od 1967. godine.

"Osim u Vijetnamu, gdje pod ovim brendom eksploatišemo naftu, `Nestro` je prepoznatljiv i u Iraku, Indiji i na Kubi, a sada je konačno stigao i u BiH. `Zarubezhneft` na ovaj način garantuje kvalitet od eksploatacije nafte do njene prerade u naftne derivate", rekao je Smirnov.

Rusi su najavili i velika ulaganja u modernizaciju Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, koja će biti realizovana u narednih pet godina. Od planiranih milijardu evra 606 miliona biće investirano u modernizaciju Rafinerije nafte, 14 miliona za rekonstrukciju Rafinerije ulja, dok će ostatak biti uložen u obnovu "Petrolovih" benzinskih pumpi i širenje "Nestro" mreže, te za obrtna sredstva

Govoreći o informacijama da su ruske naftne kompanije zainteresovane za istraživanja naftnih nalazišta u RS, u "Optima grupi" su istakli da je dio dokumentacije o ranijim naftnim istraživanjima u RS u Moskvi i da će je proučiti. Stručnjaci "Zarubezhnefta" će, kazali su, provjeriti da li ima opravdanosti za nastavak istraživanja kako bi bila utvrđena i isplativost eksploatacije nafte u RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti