ProCredit Bank kreirala besplatan program za vođenje kućnog budžeta

09.09.2009. 09:35 / Izvor: eKapija.ba
ProCredit Bank kreirala besplatan program za vođenje kućnog budžeta

ProCredit Bank je 09.09.2009. godine svojim klijentima i građanima BiH omogućila pristup edukativnoj brošuri i programu za vođenje kućnog budžeta. Cilj ovog projekta je olakšati upravljanje kućnim finansijama. Na ovaj način građani će imati mogućnost da kvalitetnije sagledaju svoju finansijsku situaciju i kontrolišu sredstva u budućnosti.

"Cilj nam je biti partner našim klijentima i nastaviti ulagati napore u finansijsku edukaciju stanovništva. Smatramo da je posebno važno odgovorno raspolagati novcem, te se nadamo da će ova edukativna brošura i kompjuterski program za planiranje i vođenje kućnih finansija pomoći mnogima da zavladaju svojim budžetom", izjavila je Maja Hrnjić, viši savjetnik Uprave ProCredit Bank.

Osnovna funkcija budžeta je mogućnost poređenja planiranih i stvarnih troškova. Po završetku mjeseca važno je uporediti planirane i stvarne troškove, što omogućava analizu kretanja i stanja troškova. Ponekad, izdaci koji čine se kao mali dobrovoljni troškovi postanu velika stavka u kućnom budžetu. Stoga je bitno uvidjeti na kojim stavkama bi se realno moglo uštedjeti, a najlakše je to postići vođenjem kućnog budžeta.

Za one građane koji nemaju pristup internetu, kreirali smo brošuru i tablice za svaki mjesec u godini u koje mogu upisivati svoje planirane i stvarne prihode i troškove. S druge strane, svima je omogućen pristup kompjuterskom programu za planiranje kućnog budžeta, koji mogu pokrenuti sa web stranice banke: www.procreditbank.ba. Kompjuterski program daje jednostavan pregled prihoda, troškova i štednje uz automatski izračun. Kao dio programa građani imaju pristup konvertoru valuta, depozitnom i kreditnom kalkulatoru, planeru i evidenciji ostalih finansijskih obaveza.

"Program koji smo kreirali će omogućiti građanima da saznaju koliko zaista troše, te odluče žele li i dalje toliko novaca trošiti na određenu kategoriju. Smisao praćenja troškova je njihovo kasnije kvalitetnije planiranje i mogućnost štednje. Stoga, pozivam građane da započnu s korištenjem tablica i programa, a za sva pitanja mogu se obratiti našem osoblju u poslovnicama banke", naglasila je Hrnjić.

ProCredit Bank posluje u Bosni i Hercegovini od 1997.godine. Članica je Grupacije koju čine 22 finansijske institucije širom svijeta. U svom poslovanju usmjereni smo na pružanje finansijskih usluga posebice malim preduzećima u zemlji. Također, veliku važnost pridajemo finansijskoj edukaciji građana, što se očituje kroz brojne edukativne napore i kampanje, kao što je npr. nedavno implementirana kampanja "Kako razgovarati s bankom", u cilju informisanja građana o svim aspektima bankarskih usluga i njihovom transparentnom predstavljanju. Također, posebnu pažnju pridajemo i razvijanju kulture štednje u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti