Potpisani ugovori s četiri lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH

03.07.2018. 12:43 / Izvor: Fena
Potpisani ugovori s četiri lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH

ILO LEP koordinatorica u BiH Amra Selesković je kazala da se lokalna partnerstvo za zapošljavanje u BiH realiziraju u 22 općine.

Ceremonija potpisivanja ugovora između četiri nova lokalna partnerstva za zapošljavanje i Međunarodne organizacije rada (ILO) za realizaciju projekta stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba u BiH održana je danas u Sarajevu.

U okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ (LEP), kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od četiri miliona eura, a realizira ILO, ovom prilikom dodjeljeni su grantovi u vrijednosti od više od 190.000 eura.

V.d. šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ovo konkretan projekat koji daje konkretne rezultate.

Po njegovim riječima, EU je putem ovog projekta već povećala broj ponuđenih poslova na tržištu za 180 i više od 1.000 ljudi je dobilo obuku.

"U budućoj implementaciji očekujemo da bude kreirano još 620 radnih mjesta. Već smo vidjeli konkretne rezultate na terenu. Obilazio sam teren i konkretno u Čapljini smo vidjeli već rezultate, gdje su kuhari i konobari obučeni i dobili su poslove", naveo je Vannini.

On se zahvalio ILO-u kao implementacijskom partneru, dodajući da EU daje sredstva.

"Ovaj projekat se radi u 22 općine širom zemlje i imamo jako inovativan pristup u smislu da ovaj projekat objedinjuje osobe iz javne uprave, zatim privatne kompanije te i općine", kazao je Vannini.

ILO LEP koordinatorica u BiH Amra Selesković je kazala da se lokalna partnerstvo za zapošljavanje u BiH realiziraju u 22 općine.

"Planiramo više od 2.000 nezaposlenih osoba da prekvalifikujemo i da ostvarimo nešto više od 600 radnih mjesta. Do sada smo uspjeli uz pomoć 15 lokalnih partnerstava da osiguramo prekvalifikaciju za 1.086 nezaposlenih osoba širom BiH i da zaposlimo više od 180 osoba", navela je Selesković.

Napomenula je da ovaj projekat finansira Evropska unija sa više od četiri miliona eura, a njegov kraj se očekuje krajem aprila naredne godine.

"Intenzivno radimo na drugoj fazi kako bi i drugim zainteresiranim subjektima širom BiH omogućili da apliciraju za ova sredstva. Grantovi se obično dodjeljuju od preko 200.000 maraka. Na području svake lokane zajednice imamo najmanje pet partnera", kazala je Selesković.

Govoreći o uvijetima za apliciranje, napomenula je da je praktično jedini uvjet povećanje broja zaposlenih.

Pojasnila je da je suština u tome da se na lokalnom nivou pronalazi pet ključnih partnera koji kroz dijalog sudjeluju u zapošljavanju, prekvalifikaciji za traženog poslodavca i nakon toga osiguravaju radna mjesta za uposlenike. To je jedini uvjet.    

"Pokrivamo 22 općine. Danas potpisujemo sa četiri nova područja, ali naši grantovi se realiziraju od Bosanske Kurpe, Bijeljine, Sarajeva, Mostara, Čapljine", .kazala je Selesković.

Danas su potpisali ugovore, u ime lokalnih partnerstava za zapošljavanje, vodeći aplikanti - Udruženje poslodavaca Federacije BiH, Razvojna agencija Banja Luke CIDEA, Nova sigurnosna inicijativa i Link Mostar.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti