Firma namjenske industrije ne može biti registrovana u sudu: Propao pokušaj oživljavanja Orla iz Rajlovca

16.12.2009. 08:30 / Izvor: Nezavisne novine
Firma namjenske industrije ne može biti registrovana u sudu: Propao pokušaj oživljavanja Orla iz Rajlovca

Firma namjenske industrije "Orao" iz Rajlovca ne može biti registrovana u sudu, te je neizvjesno da li će i kada njeni radnici početi da rade.

"Definitivno je propao pokušaj oživljavanja "Orla". Tražimo razgovor u Vladi FBiH da se riješi status radnika, a ako ništa ne bude urađeno idemo u proteste", rekao je juče Zijad Muratović, predsjednik Sindikata "Orla".

Tvrdi da oko 40 radnika više ne zanima šta će biti s firmom, te da samo žele da bude riješen njihov status, odnosno da im uvežu staž kako bi mogli da se prijave na birou za zapošljavanje.

Muratović napominje da Dom naroda Parlamenta FBiH nije usvojio izmjene Zakona o privrednim društvima, kojima je, između ostalog, predviđeno produženje roka za preregistraciju preduzeća, tako da "Orao" ne može biti upisan u sudski registar.

"Bez upisa preduzeća u sudski registar ništa ne može da funkcioniše. Ne može se registrovati menadžment, ne možemo vratiti imovinu i firma ne može početi da radi. Nove izmjene zakona bi ponovo trajale godinu dana i opet bi radnici godinu bili u zraku", dodao je Muratović.

Vazduhoplovni zavod "Orao" prestao je da radi 2000. godine, a početkom ove imenovani su privremeni nadzorni odbor i direktor nakon što je Vlada FBiH zaključila da ovo preduzeće počne raditi.

"Trebalo je da budemo u okviru "Unis Groupa". Imamo čak ponude za izradu malih aviona i još neke poslove, ali sada ništa ne možemo", ističe Muratović.

U Ministarstvu industrije, energije i rudarstva FBiH kažu da nije kraj pokušajima da "Orao" oživi, te da rade na pronalasku rješenja.

Izjave od odgovornih u Direkciji za namjensku proizvodnju FBiH, kao i u "Unis groupu" nismo uspjeli dobiti.

Radnici "Orla" su na čekanju od 1992. godine, bez uvezanog staža i prava da se prijave na biro. Veliki dio opreme "Orla" je 1995. godine odvezen u Bijeljinu gdje je osnovana nova firma, a 1997. godine su zemljište i objekti u Rajlovcu dati na korištenje vojsci. Rješavanje statusa radnika i firme počelo je 2007. godine nakon niza protesta i štrajkova. U julu ove godine Vlada je odlučila prenijeti svoje dionice u firmama namjenske industrije, među kojima i udio u "Orlu", na "Unis Group", ali taj proces nije završen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti