Academy387 organizirala ljetnu školu u programiranju za srednjoškolce

08.08.2014. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Academy387 organizirala ljetnu školu u programiranju za srednjoškolce

Prvi krug edukacije počeo je 14.jula i trajao je do 18.jula. Dok je drugi termin održavanja ljetnje škole trajao tokom ove sedmice od 4. do 8. augusta.

Danas je u Sarajevu uspješno završena ljetna škola programiranja za sarajevske srednjoškolce. Centar za edukaciju i usavršavanja u oblasti informacijskih tehnologija Academy387 nedavno je pokrenuo ovaj program sa namjerom da polaznici steknu novo znanje i vještine ili obogate već postojeće.

Prvi krug edukacije počeo je 14.jula i trajao je do 18.jula. Dok je drugi termin održavanja ljetnje škole trajao tokom ove sedmice od 4. do 8. augusta.

U dva petodnevna ciklusa, sudjelovalo je 30 mladih ljudi koji su imali priliku teoretski i praktično naučiti više o razvoju web aplikacija koristeći različite tehnologije i programske jezike kao što su HTML, CSS, JavaScript, Ruby i PHP.

''Polaznici ove škole će znatno obogatiti svoje znanje iz web developmenta, tako što će, zajedno sa našim predavačima, praviti stranice koristeći HTML, CSS i davati im život koristeći JavaScript i jQuery. Na kraju škole, polaznici će vidjeti kako zapravo rade web aplikacije i uz pomoć osnova PHP-a i Ruby-ja moći će sigurno i sami zaploviti u svijet razvoja web aplikacija'', kazala je Ines Avdić, program koordinatorica u Academy 387.

Cilj ovog projekta je popularizacija IT sektora kod mladih naraštaja kako bi se što više njih zainteresiralo za ovu vrstu studija kao i sveopšteg razvoja industrije. Učesnici ljetne škole ocjenili su program odličnim i nadaju se da će i u budućnosti imati priliku učestvovati u sličnim edukativnim treninzima.

"Ova škola je veoma dobra. Sve ono potrebno za osnove razvoja web developmenta naučili smo samo za nekoliko dana. Osim toga atmosfera je mnogo bolja nego u standardnim školama. Imali smo fenomenalnog profesora koji je odgovarao na sva naša pitanja i učinio rad zabavnim i poučnim.", rekao je Jasmin Škamo jedan od učesnika ljetne škole.

Ljetna škola web developmenta je podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za Inovacije (www.innovation.ba).

HUB387, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Više informacija o HUB387 i NEST71 možete naći na www.hub387.com www.nest71.com

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti