Aćić: Može se očekivati povećanje podsticaja za preduzeća

28.06.2021. 15:01 / Izvor: SRNA
Aćić: Može se očekivati povećanje podsticaja za preduzeća

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da će preduzeća u Republici Srpskoj dobiti od Vlade u ovoj godini podsticaje od oko 14 miliona KM.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da će preduzeća u Republici Srpskoj dobiti od Vlade u ovoj godini podsticaje od oko 14 miliona KM, čime su za sada zadovoljni, a očekuje se da će od sljedeće godine biti još veći zbog porasta zaposlenosti i povećanja konkurentnosti domaćih kompanija. 

Aćić je naveo da će Ministarstvo privrede i preduzetništva u ovoj godini dodijeliti preduzećima subvencije od oko 10 miliona KM za rast plata i oko četiri miliona KM za tehnološki razvoj kompanija, za šta se prijavilo oko 260 preduzeća.

"Imamo obećanje premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića da će podsticaji za tehnološki razvoj biti dodijeljeni svakom preduzeću koje se prijavi i koje bude ispunjavalo propisane uslove, te se može očekivati da taj iznos bude povećan i na pet do šest miliona KM", rekao je Aćić.

On je naglasio da bi u narednom periodu bilo izvijesno da se i dalje i još u većem iznosu podržavaju preduzeća koje se razvijaju, i u pogledu rasta broja zaposlenih i tehnološkog razvoja.

"Očekujemo da će u narednom periodu biti na raspolaganju i više sredstava za kompanije koje vuku, u tehnološkom smislu, privredu Republike Srpske", rekao je Aćić.

On je ukazao da su podsticaji neophodni da bi domaća preduzeća bile konkurentna, posebno sa kompanijama iz regiona - Srbije i Hrvatske, jer i te firme, takođe, imaju značajne podrške svojih država.

Aćić je rekao da je Unija udruženja poslodavaca kontinuirano u komunikaciji i sa Vladom i sa Ministarstvom privrede i ostalim ministarstvima, da se prati razvoj situacije i da postoje određene šanse da domaća preduzeća izvuku neke koristi iz "ekonomskog rata" koji se vodi između EU i Kine, sa jedne strane, i SAD i Kine, sa druge strane.

"Smanjenjem tih lanaca snabdijevanja imamo šansu da više uposlimo naše kapacitete i može doći i do rasta plata i do tehnološkog razvoja preduzeća i moramo prilagođavati i sistem podsticaja daljoj situaciji koja se bude razvijala na tom području", ocijenio je Aćić.

Kada je riječ o poslovnom okruženju u Republici Srpskoj, Aćić je naveo da je ključno smanjenje oporezivanja rada i neporeskih parafiskalnih opterećenja na poslovanje, istakavši da očekuje značajnije smanjenje tih nameta.

Mora se, takođe, kako je ukazao, odlučnije krenuti i sa reformom obrazovnog sistema i njegovog prilagođavanja potrebama tržišta rada i tehnološkog privrednog razvoja.

"To su tri ključne reforme koje moramo u narednom periodu odlučnije sprovesti i na taj način osloboditi značajnije resurse naše ekonomije i učiniti je konkurentnijom, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta na kojima se može stvoriti više nove vrijednosti", istakao je Aćić i dodao da bi na taj način došlo i do povećanja plata, a spriječio bi se i odliv stanovništva sa ovih područja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti