ACO sistemi za odvodnju tunela

14.03.2017. 13:57 / Izvor: Akta.ba
ACO sistemi za odvodnju tunela

ACO kao svjetski lider u tehnologiji odvodnje je razvio specijalne proizvode za odvodnju tunela i prateću infrastrukturu.

ACO kao svjetski lider u tehnologiji odvodnje je razvio specijalne proizvode za odvodnju tunela i prateću infrastrukturu. Različiti klimatski uvjeti u tunelima i lokalne karakteristike zahtijevaju ekološka i ekonomska rješenja. ACO sistemi za odvodnju tunela obuhvataju kako standardne proizvode kao npr. kanal za odvodnju Monoblock T tako i projektno-specifična rješenja.

Najviša kvaliteta za maksimalnu sigurnost

ACO posjeduje iskustvo, kvalitet i inovativnost, da svojim proizvodima i rješenjima odgovori visokim sigurnosnim standardima koji se zahtijevaju prilikom moderne gradnje tunela. Naši kvalitetni proizvodi su od velike pomoći kako projektantima, tako i sektoru za upravljanje i održavanje tunela u cilju povećanja udobnosti i sigurnosti u tunelima. Time naš slogan „ACO grupa – u jaku familiju se možete pouzdati“ dobiva posebno značenje za korisnike tunela.

Sigurnosni koncept

U slučaju požara u tunelu, vrijeme je ključni i odlučujući faktor prilikom spašavanja ljudskih života i imovine. Švajcarske i evropske norme propisuju sigurnosni sistem za odvodnju tunela sa šlic kanalima od polimernog betona velike ulivne moći i specijalnim sifonskim vatrozapornim šahtovima, koji osiguravaju sigurnu odvodnju opasnih i zapaljivih tečnosti u slučaju nesreće u tunelu, te onemogućavaju širenje požara, gasova i eksplozija unutar i između tunelskih cijevi. Ovaj sistem ograničava zone požara na 50 metara dužine. Linijska odvodnja u formi šlic kanala predstavlja najoptimalnije rješenje za brzo uklanjanje opasnih i zapaljivih tečnosti sa saobraćajne površine. Ograničene požarne zone sprječavaju širenje požara i zapaljivih tečnosti u ostale dijelove tunela ili druga vozila. Na taj način požar ostaje ograničen u požarnoj zoni i time se olakšava njegova kontrola, te smanjuje rizik kako za učesnike u saobraćaju, tako i za spasioce. Istovremeno se smanjuje obim štete na tunelskoj konstrukciji i infrastrukturi.

Ovaj sistem u potpunosti ispunjava sve zahtjeve u skladu sa Direktivom 2004/54/EC Evropskog parlamenta od 29.04.2004 kojom su propisani minimalni sigurnosni uslovi za tunele i kapacitetom odvodnje u slučaju havarije od 100 l/s u roku od 5 min.

S obzirom da je sistem od polimernog betona u potpunosti otporan na sve agresivne uticaje posipnog materijala, soli, sulfata itd., njegova je trajnost min 50 godina, što znatno pojeftinjuje troškove održavanja, te se u analizi troškova ugradnje i eksploatacije tunela dobiva kao najekonomičnije rješenje.

ACO polimerni beton za tunele ispunjava klase vatrootpornosti A2-s1, d0, M0, A1, BKZ 5.2, CI I.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti