Actros dobio nagradu za dizajn "Red dot" 2012.

31.07.2012. 10:49 / Izvor: eKapija.ba
Actros dobio nagradu za dizajn 'Red dot' 2012.

Renomirani internacionalni žiri dodijelio je novom Actrosu nagradu za dizajn među 4500 prijavljenih proizvoda.

Mercedes-Benz najvišim estetskim vrijednostima određuje trendove u kamionskom dizajnu. Ovo je brandu iz Stuttgarta potvrdio i žiri najvažnijeg svjetskog takmičenja u dizajnu, koji je novom Mercedes-Benz Actrosu dodijelio prestižnu "Red dot" nagradu.

Ukupno 1800 proizvođača i dizajnera iz 58 zemalja prijavilo je svoje radove stručnom žiriju takmičenja za "Red dot" nagradu, koja se smatra jednim od najvećih priznanja za izuzetan dizajn.

Ovaj ugledni internacionalni i nezavisni žiri razmotrio je više od 4.500 proizvoda, i pri tome vrednovao inovativno oblikovanje proizvoda, estetske kvalitete i izvanredan dizajn. Uvaženi žiri, pod vodstvom profesora Petera Zeca, inicijatora i direktora "Red dot" nagrade, ocijenio je da novi Mercedes-Benzov kamion ispunjava zahtjevane kriterije. "Važan je dugovječan i funkcionalan dizajnerski idiom koji će biti privlačan, aktualan i moderan i narednih godina. U novom Actrosu savršeno su izbalansirani funkcionalnost i izgled."

Glavni dizajner Mercedes-Benz komercijalnih vozila, gosp. Kai Sieber, složio se s ovom tvrdnjom, naglasivši da su kod ovog kamiona "oblik i funkcija u savršenom skladu." Već prva generacija Actrosa osvojila je ovu prestižnu nagradu 1988. godine.

Za vrijeme tržišnog predstavljanja novog Actrosa, Mercedes-Benz je objavio publikaciju pod nazivom "Dimensions", koja je također nagrađena "Red dot“ nagradom, u kategoriji "Magazini i dnevna štampa". Ova publikacija prezentira kamion na do sada jedinstven način, prikazujući novi Mercedes-Benz Actros više kao objekat dizajna nego kao sredstvo za rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti