Adensa bh. firmama štedi novac smanjenjem potrošnje električne energije

30.11.2018. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Adensa bh. firmama štedi novac smanjenjem potrošnje električne energije

Adensa je zajedno sa svojim partnerom EIS iz USA omogućila da najnovije tehnologije za uštedu električne energije budu dostupne na BiH i tržištu regiona.  

Adensa je zajedno sa svojim partnerom Energy Inyegrated Solutions (EIS) iz USA omogućila da najnovije tehnologije za uštedu električne energije budu dostupne u BiH i tržištu regiona.  

Zoran Brkić, direktor kompanije Adensa kaže kako oni mogu pomoći da postignete energetsku efikasnost distributivnog sistema, a time i značajnu uštedu električne energije, (isti rad sa manje energije), smanjite operativne troškove i povećate profit.

Cijeli proces uštede je jednostavan, tvrdi Brkić.

"Najbitnije u svemu je da umjesto što uvećavate profit svog distributera, plaćajući veće račune, uzmite razliku novca koji vam pripada i uložite ga u ono što vam donosi profit. To možete postići u svakom objektu neovisno od tipa i veličine koji ima distributivni sistem da snabdije energijom potrošače", pojašnjava Brkić, naglašavajući kako je Adensa ESCO trenutno jedina u BiH komanija koja garantuje uštede na brz, efikasan i jeftin način, kroz turn-key projekte za konzervaciju električne energije, odnosno drastičnu uštedu energije od 10 do 30 posto.

Kaže kako je deviza Adense da to urade brzo, kvalitetno, efikasno i da potpuno zadovolje sve zahtjeve svojih klijenta. Zadovoljstvo kupaca ostvarenim rezultatima je njihov najvažniji cilj.

"Ono što obećamo, to naši klijenti sigurno i dobiju. Naš rad je u potpunosti garantovan. Garancija koju daje 'EIS' osigurana kod Lloyd’s insurance company iz Londona. Garantuje se obećana ušteda i rok za povrata uloženih sredstava. Ulaganje se vraća iz ostvarenih ušteda. Ušteda se ostvaruje kroz manji broj utrošenih KWh , odnosno ušteda na računima za  elektrčnu energiju. Ušteda se postiže popravkom kvaliteta energije u distributivnom sistemu, stabilizacijom napona, eliminisanjem reaktivne energije ,viših harmonika i primjenom drugih tehnologija čime se postiže bolji Cos Fi unutar sistema, smanjenje vrijednosti vrsne energije, smanjenje mrežarine, time i smanjenje računa za električnu energiju", kaže Brkić, napominjući kako Capacitor bank na ulazu u postrojenje ne riješava ništa unutar klijentovog sistema. On samo popravlja cos Fi mreže dobavljača od izvora do ulaza u klijentov sistem.

(Zoran Brkić, direktor kompanije Adensa)

Napominje, kako će se rado odazvati svim pozivima kompanija da detaljnije prodiskutuje američki sistem i njegove benefite.

Brkić smatra kako je upoznavanje sa ovim sistemom jako važno jer mnogi menadžeri i vlasnici firmi nisu svjesni činjenice da njihov elektroenergetski sistem proizvodi realne gubitke energije u prosječnom iznosu od 20 posto u normalnim pogonskim uvjetima, a koji se mogu eliminisati primjenom ovih projekata i time unaprijediti operativnost i efikasnost njihovih procesa i postići ekonomske benefite.

Adensa je do sada obavila dosta razgovore sa predstavicima kompanija u BiH i Srbiji. Među njima su Bosnalijek, BBI centar, UMC Sarajevo, Coca Cola, Klas, Volkswagen Sarajevo, Standard Ilijaš, Prevent Visoko, MADI Tešanj, Plastex Gračanica, Elektrobosna Jajce, Štamparija Oslobođenja, Argeta...

"Sve firme su pokazale visok interes za ove projekte i sa mnogima smo u pregovorima. Imali  smo i dvije prezentacije (PKSA i Američka ambasada) u Sarajevu, a trenutno smo angažovani na projektu popravke kvaliteta i uštede energije u Arcelor Mittalu Zenica i u pet industriskih kompanija iz Srbije. Također smo uključeni u piliot projekat Elektroprivrede BiH u Gračanici. Planiramo da uspostavimo dosta novih kontakata sa zainteresovanim  firmama iz Sarajeva i BiH", navodi Brkić.

 

BENEFITI 

  • Popravak kvaliteta energije u  pogonu eliminišući negativne uticaje promjena napona struje i frekvencije u normalnim pogonskim uvjetima.
  • Značajno smanjen broj prekida procesa u pogonu usljed lošeg kvaliteta električne energije
  • Produženje životnog vijeka opreme i potrošača, kontrolnih uređaja mimo onog datom deklaracijom proizvođača. Znatno smanjeni MRO troškovi.
  • Eliminisanje viška utrošene energije, odnosno štednja energije i postizanje energetske efikasnosti u distributivnom sistemu (isti rad sa manje energije). Značajno smanjenje računa za električnu enegiju.
  • Doprinos zaštiti čovjekove okoline, smanjenjem emisije CO2 iz elektrana. Za jedan utrošen KWH u potrošnji potrebno je proizvesti 3-5 KW u elektrani koje su najveći emiteri CO2 u atmosferi.
  • Stvaranje besplatnog rezervnog električnog kapaciteta u pogonu za priključenje novih uređaja i potrošača.

Pored navedenog Adensa nudi i sve vrste projekata za uštedu i smanjenje potrošnje svih vrsta energenata kao što su voda, para, komprimirani zrak, HVAC, primjenjujući trenutno svjetski najnovije i najefikasnije tehnologije za postizanje energetske efikasnosti i uštede svih vidova energije

Tehnologije isporučuje "EIS" (Energy Inyegrated Solutions) iz Atlante Georgija, a projekti se realizuju preko Adense. (www.energyintegratedsolutions.com)

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti