Adensa u BiH donosi američki način uštede energije u industrijskim objektima

27.06.2018. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Adensa u BiH donosi američki način uštede energije u industrijskim objektima

Pojam kvaliteta energije postao je vrlo bitan elemenat u poslovanja, kaže u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Zoran Brkić, direktor kompanije Adensa iz Sarajeva.

Pojam kvaliteta energije postao je vrlo bitan elemenat u poslovanja, kaže u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Zoran Brkić, direktor kompanije Adensa iz Sarajeva. Pojašnjava, kako se do prije nekoliko godina kvalitet  mjerio u smislu da li je energija isporučena i da ima što manje prekida. Razvojem tehnologije i novih proizvoda na bazi elektronike i elektronskih sklopova koji su danas zastupljeni u svim objektima, kriteriji za kvalitet energije su značajno pooštreni, jer novi potrošači ne trpe razne poremećaje napona, struje i frekvencije, koji normalno nastaju u mreži, a uzrokovani su upravo djelovanjem tih istih potrošača.

EKONOMIČNO DO ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Kako bi se suprotstavili lošem kvalitetu energije i njenom rasipanju, nastali su sistemi za konzervaciju električne energije koji omogućavaju normalan rad svih potrošača u mreži i štede značajne količine električne energije. Naime, Firma Energy Integrated Solutions(USA),  je razvila sitem za konzervaciju električne energije, koji dokazano i garantovano popravlja kvalitet energije, postiže energetsku efikasnost distributivnog sistema i začajno reducira račune za električnu energiju.

EIS je instalirao i testirao svoje sisteme u preko 60 zemalja svijeta. Isporučeno je preko 90.000 projekata u 38 godina postojanja. Po tome su vodeća firma u svijetu u ovoj oblasti. Ovaj sistem je odnedavno moguće realizovati i u Bosni i Hercegovini putem firme Adensa d.o.o  iz Sarajeva, koja je partner EIS-a.

Brkić kaže, kako se putem EIS programa brzo i ekonomično dolazi do energetske efikasnosti, drastične uštede električne energije od 10 do 30 posto, brzog povrata ROI (investicija se vraća iz ostvarenih ušteda), sve je garantovano i osigurano i bez finansijskog rizika.

Dalje pojašnjava, kako je EIS proces detaljan, efikasan i krojen prema potrebama svakog objekta, bilo komercijalnog ili industrijskog.  

Brkić dalje pojašnjava, kako je ugrađeni sistem pasivan i nema nikakvog uticaja na postojeće procese u objektu i ne utiče na okolinu unutar objekta.

BENEFITI

"Značajno je napomenuti da sistem ne zahtjeva trening osoblja i menadžmenta, jer nije potrebno nikakvo održavanje ili upravljanje. Nema stvaranja novih troškova. Nema zamjene postojeće opreme i nema uključenja /isključenja pojedinih tereta da bi se dobila ušteda, zato što je sistem fokusiran na poboljšanje kvaliteta napona u mreži a ne na pojedinačne terete", kaže Brkić, podcrtavajući kako ovakav pristup donosi mnoge ekonomske benefite, od smanjenja operativnih troškova usljed produženja životnog vijeka potrošača, što znači manje troškova održavanja popravke i zamjene potošača, i kao posljedicu toga, mnogo manje prekida radnih i proizvodnih procesa , koji skupo koštaju klijenta.

Ono što je jako važno u cijelom ovom procesu, jeste da je  životni vijek na navedeni način ugrađene opreme od 20-25 godina.  

S obzirom da je Adensa odnedavno startovala sa ovim projektom, nalazi se u fazi pregovora sa nekoliko velikih bh. kompanija koje su suočene sa lošim kvalitetom električne, kao i povećanjem cijena energije, moraju naći načina da  smanje troškove električne energije, odnosno umanje operativne troškove i optimiziraju,  svoje procese.

SISTEM KOJI ŠTITI ČOVJEKOVU OKOLINU

Ovaj sistem ima uticaj i na zaštitu čovjekove okoline. Ušteđeni KWH  u potrošnji smanjuju potrebu za proizvodnjom energije posebno u termoelektranama koji su najveći zagađivači naše okoline i utiču na klimatske promjene.

"Za 1 KWH u potrošnji potrebno je proizvesti 5KW u proizvodnji. Iz ovoga je jasna korelacija između uštede i emisije CO2. Ušteđeni KWH se preračunavaju u Karbon kredite koji se prodaju na evropskom tržištu, pa se i na taj način povećava profit klijenta", navodi Brkić, ističući, da oni isporučuju Turn-key projekte i da su svi njihovi projekti garantovani od strane EIS-a i osigurani od strane Lloyd's  osiguravajuće kompanije, tako da klijent nema nikakvog finansijskog rizika.

Na kraju se može zaključiti da se ovdje radi o jednom vrlo atraktivnom finansijskom projektu i kompaniji koja posjeduje najkvalitetniju opremu za analizu kvaliteta električne energije, sa kojom vrši usluge svim objektima u smislu snimanja, anlize i poboljšanja kvaliteta energije.

"Radimo, praktično 'rentgenski' snimak vašeg distributivnog postrojenja, registrujemo sve promjene u sistemu i dajemo izvještaj sa uzrocima pojava i odakle dolaze , prijedloge za otklanjanje uočenih problema. Implementiramo solucije za riješenje problema. Također možemo mjeriti kvalitet napona isporučenog od strane distibutera u tački isporuke, a prema vazećim internacionalnim standardima. Provjeravamo i efikasnost pojedinih motora, ustanovljavamo uzroke neefikasnosati i dajemo prijedloge za poboljšanje efikasnosti. Prognoziramo vijek trajanja pojedinih motora. Sa partnerom EIS nudimo projekte uštede svih vrsta energije i energenata koji su zastupljeni u industrisjkim i komercijalnim objektima",  pojašnjava Brkić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti