Adin Fakić: Unatoč turbulentnoj godini svi planovi ispunjeni

18.12.2017. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Adin Fakić: Unatoč turbulentnoj godini svi planovi ispunjeni

Napravljeni su pomaci u jačanju naše pozicije na bh. tržištu, kazao je Fakić.

Još jedna poslovna godina je na izmaku. Pretpraznične dane iskoristili smo sa razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Svoje poslovne poteze, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio Adin Fakić, direktor kompanije Milkos iz Sarajeva.  

  • 2017. godina je na izmaku, da li su ispunjeni svi zacrtani planovi?

Kada je u pitanju sarajevska mljekara Milkos, možemo reći da su, iako je godina bila veoma turbulentna, svi planovi ispunjeni. Napravljeni su pomaci u jačanju naše pozicije na bh. tržištu. Naš stručni razvojni tim kontinuirano radi na novim proizvodima, kvalitet sirovog mlijeka je u 100 %-om iznosu ekstra klase.

Određen je fokus na izvozna tržišta i u ovoj godini plan je nastaviti sa izvoznim aktivnostima i u osim zemlje CEFTA-e proširiti izvoz u nove EU zemlje osim Hrvatske. Napominjem da je sarajevska mljekara Milkos dobila dozvolu za izvoz u EU i uz postojeću dozvolu za izvoz u Tursku imamo širok manevarski prostor za dalje aktivnosti u 2018. Nedostaje sistematska podrška BH vlasti jer smatramo da se mnogo više za mljekare može učiniti kako bi naši proizvodi bili zastupljeni u Turskoj. Naš prijedlog je da se u određenom turskom supermarketu, u nekoliko desetina takvih objekata, izdvoji jedan "BH kutak" u kojem bi se prodavali proizvodi iz BiH. Nadamo se realizaciji ovih ciljeva jer će to automatski dovesti do povećanja sigurnosti i samih farmera.

Nešto je drugačija situacija kada je u pitanju "Farma Spreča" s obzirom na vremenske neprilike, situaciju sa Agrokorom i posljedice koje suša izazvala. Ciljevi nisu ostvareni potpuno, ali rezultatima moramo biti zadovoljni. Još jednom se pokazuje da, kada je poljoprivreda u pitanju, nedostaju sredstva u budžetu za poljoprivredu. Veliki problem je i nepostojanje sufinansiranja kapitalnih ulaganja, nekorištenje sredstava Svjetske banke za implementaciju navodnjavanja. Osim toga, poljoprivreda i zaposleni u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji trebali bi imati drugačiji tretman kada je u pitanju plaćanje direktnih poreza i osnovica za obračun istih mora biti manja. Kako stvari stoje neće biti usvojen ni prijedlog za usvajanje zakona o "plavom dizelu" što će dodatno pogoršati poziciju poljoprivrednika.

  • Po čemu ćete je pamtiti?

2017. pamtiti ćemo po usvajanju i primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To će predstavljati veliki izazov u smislu konkurentnosti sa uvoznicima iz EU, zatim po krizi u Agrokoru koja je zahvatila i BiH, vremenskim neprilikama i neadekvatnom odgovoru na iste. 2017. obilježile su i reformske agende i neispunjavanje obaveza i obećanja iz iste kada je u pitanju rasterećenje rada.

  • Najbolji poslovni potez/odluka u 2017. godini?

Poslovni potez koji je obilježio 2017. je stabilizacija kompanije i pored svih, gore navedenih problema. Osim toga, na tržištu je veliki broj novih proizvoda koji su napravljeni u našim pogonima. Primjenom adekvatnih agrotehničkih mjera uspješno smo prebrodili ovogodišnju sušu i imali minimalne gubitke usljed toga.

  • Koji su planovi za narednu godinu?

Planovi su da se nastavi sa procesom započetim u 2017. To će dovesti do povećanja konkurentnosti kako u poljoprivrednim tako i u prehrambenim ciklusima proizvodnje. Većina planova za 2018. odnosi se na farmu Spreča gdje ćemo implementacijom projekata biogasnih prostrojenja postići finansijsku nezavisnost i stabilnost i nastaviti sa daljim ulaganjima u ovu oblast. Cilj je da se primarna djelatnost na farmi, a to je proizvodnja mlijeka sačuva od vremenskih neprilika i drugih problema. Farma Spreča je do sada investirala oko 20 miliona KM a planirani su novi projekti u vrijednosti od oko 50 miliona KM, a za čije su provođenje neophodna nepovratna sredstva iz IPA fondova koja BiH, jedinoj u regionu, nisu dostupna. Bez tih sredstava, nema smisla vršiti ulaganja u poljoprivredu jer samo povećava nekonkurentnost.

  • Šta biste poželjeli sebi, ali poslovnim partnerima u 2018.?

Svima želimo sretnu i uspješnu 2018. godinu. Nadamo se da će biti što manje kriznih situacija i da će se nastaviti sa ulaganjima i otvaranjem novih radnih mjesta. Samo to može donijeti boljitak ovoj zemlji i njenim stanovnicima. Ekonomija mora biti prioritet jer je to jedina opipljiva i konkretna stvar koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti