Admir Fazlić: Baupartner u investiciji vrijednoj preko 1,5 miliona eura

23.04.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Admir Fazlić: Baupartner u investiciji vrijednoj preko 1,5 miliona eura

Kupili su novih 18.000,00 m2 zemljišta, gradi se objekat površine 3.600 m2, a kupili su vlastitu betonaru i opremu za ošupljene tavanice.

Ekipa poslovnog portala Akta.ba bila je u posjeti kompaniji Baupartner iz Lukavca gdje smo razgovarali sa direktorom kompanije, Admirom Fazlićem o novim investicijama sa osvrtom na prošlu godinu.

Podsjetimo da je kompanija Baupartner sa svojih 18 inženjera specijalizovana da izgradi objekte od ideje, projekta, izgradnje do tehničkog prijema i upotrebne dozvole, usluge inžinjeringa, izvođenja svih građevinskih radova, niskogradnje i visokogradnje, zanatskih završnih radova, te mnogih drugih usluga iz segmenta građevinarstva. Grade isključivo montažne objekte budući da imaju fabriku za proizvodnju takvih objekata.

Kompanija Baupartner iz Lukavca u sedam godina koliko postoji, stoji iza mnoštvo realizovanih građevinskih projekata. Na koje ste projekte posebno ponosni?

-Tih sedam godina postojanja se mogu podijeliti na prve tri godine, teškog početka u kriznim godinama za građevinu, ponovnog dokazivanja na tržištu gdje smo se bavili poslovima nadzora, projektovanja i izvođenjem malih poslova i od nekoliko hiljada KM do nekoliko stotina hiljada, gdje smo se morali nositi sa firmama koje imaju jednog ili dva zaposlena i drugi dio od četiri godine kada je donesena odluka da krenemo u izgradnju vlastite fabrike za proizvodnju armiranobetonskih montažnih betonskih i čeličnik konstrukcija tj. posla koji najbolje znamo da radimo i za koji imamo ogromno iskustvo.

U sedam godina realizovali smo preko 220 ugovora i svi su za nas jako bitni, ali ako trebamo izdvojiti onda bismo izdvojili neke koji su bili prekretnica u našem poslovanju. U prvom dijelu poslovanja izdvojili bismo nekoliko ugovora za firmu Plastex iz Gračanice koja nam je od prvog dana vjerovala, zatim firmu Hidraulika Flex Laktaši, Rentex d.o.o. Tuzla za koju smo radili prvi posao od preko 1.000,00m2, i na kraju Firma Sportek Kotor Varoš za koju smo uradili prvi milionski posao i nakon toga još osam objekata.

Iz drugog dijela poslovanja posebno želim izdvojiti firmu Rama Glas Sarajevo za koju smo proizveli objekat od 8.000,00 m2 konstrukcija a da nismo imali ni izgrađen proizvodni pogon već je većina elemenata proizvedena na otvorenom. Pored njih tu su firme Bingo, Bajra, Alma Ras, General logistic, Lattonedil, Cablex, Index, Ferhem, Yavuz, Alternativa, Elsta Mosdorfer.

Kada je u pitanju poslovanje kompanije Baupartner, šta je sve postignuto u prošloj godini?

-Prošla godina je bila rekordna, pored izuzetno dobrog BiH tržišta izgradili ili ugovorili smo osam objekata u Srbiji i to površine od 1.200,00 m2 do 30.000,00 m2.

Kompanija Baupartner na teritoriju Srbije ima svoju firmu, koji su projekti realizovani u tom segmentu?

-Početkom prošle godine kompanija je registrovana u Beogradu i ima dvoje zaposlenih koji se bave obradom tržišta i praćenjem realizacije ugovora. Realizovano je preko 2 milioma eura na tom tržištu i glavno bogatstvo je što smo stekli reputaciju profesionalne i etične firme tako da smo sklopili nekoliko poslovnih ugovora o zajedničkom nastupanju sa Srpskim firmama.

Šta je ono po čemu se izdvajate na tržištu?

-Pored profesionalnosti i etike, dajemo našem kupcu uvijek nešto više nego što je dogovoreno, nudimo pomoć u savjetovanju i za stručni i za administrativni dio poslovanja. I to su veoma dobro prepoznale strane Austrijske, Njemačke, Italijanske i Turske kompanije za koje volimo reći da smo preplaćeni za njih jer većinu stranih investicija mi gradimo. Smatramo da smo različiti od većine firmi je to što nas konkurencija ne zanima, ne bavimo se njom, ne iznosimo njihove mane, nema niskih udaraca, već isključivo prezentiramo ono što mi možemo i kako to najbolje radimo. To se pokazala kao dobitna kombinacija jer smo u svojoj branši najbrže rastuća mlada firma, prošla godina je bila rekordna, a već  u aprilu ove godine imamo potpisanih 20 milion KM ugovora tj. 15 posto više nego za cijelu prošlu godinu.

Kakvi su planovi za ovu godinu? Jesu li u planu novi projekti, nova širenja tržišta ili čak nova upošljavanja?

-Pored povećanja obima posla paralelno radimo na vlastitoj investiciji čija je vrijednost preko 1,5 miliona eura. Kupili smo novih 18.000,00 m2 zemljišta, gradi se objekat površine 3.600 m2, zatim kupili smo vlastitu betonaru i opremu za ošupljene tavanice. Sa ovim proizvodima smo kompletni, jer smo do sada često bili eliminisani sa većih projekata jer nismo imali svoj proizvod- ošupljene tavanice a sada ćemo imati kapacitet od preko 10.000,00 m2 tavanica mjesečno. Isto tako kako se povećao obim proizvodnje ukazala se potreba pa smo kupili potpuno automatiziranu novu betonaru čiji je kapacitet 90 m3 betona u satu. Sve ovo nam sada daje mogućnost da učestvujemo na bilo kojem projektu i možemo reči da je naš mjesečni kapacitet oko 20 – 25.000,00 m2 betonskih montažnih konstrukcija i za to će nam biti potrebno minimalno 30 novih radnika.

Što se tiče širenja na ostala tržišta u ovoj godini imamo potpisane ugovore i u Sloveniji i Hrvatskoj tako da se neminovno namjeće da ćemo u ovoj godini biti prisutni i na tim tržištima.

Razgovarala: Medina Rizvanović Razić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti