Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Adriatic Wood Days i Privredna komora FBiH kao uspješni partneri

06.12.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Na konferenciji Adriatic Wood Days u Dubrovniku, održanoj od 2.-4.12.2018. godine, obrađene su aktuelne teme iz oblasti šumarstva i prerade drveta iz Jugoistočne Evrope. Osim predstavnika Komore, na Konferenciji su učešće uzeli i predstavnici brojih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Predsjednik Komore doc. dr. Marko Šantić je pozdravio skup i naglasio da je ovaj sektor važan segment razvoja Federacije BiH i da mu se posvetiti posebna pažnja.

Uz stručnjake i policy makere iz regiona, više od 150 učesnika se dva dana bavilo temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela, s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici. Tematski naglasci pokrivali su i ažurne informacije o evropskim projektima, novitetima te uspješnim regionalnim projektima, od kojih je najviše pažnje privukla priča bh. proizvođača Artisan iz Tešnja, koji uspijeva proizvesti skupi namještaj od masiva bukve i oraha i prodati ga po visokim cijenama u najzahtjevnije svjetske niše, postižući i do 20 puta veću dodanu vrijednost u odnosu na cijene ulazne sirovine.

Mnogobrojni učesnici apostrofirali su i glavna ograničenja koja se nalaze u sferi obrazovanja i prijenosa znanja, ali i slabog interesa sektorskih kadrova i mladih stručnjaka za rad u drvno-prerađivačkoj industriji.  Neizbježne su bile teme uvoza radne snage, zatim podizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao ključno u narednom periodu, što je nezamislivo bez enormnih ulaganja u marketing i otvaranja novih tržišta, a u tom dijelu svaka država mora aktivnije surađivati sa sektorom, istaknuli su mnogobrojni panelisti kroz šest rasprava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti