Adriatic Wood Days i Privredna komora FBiH kao uspješni partneri

06.12.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Adriatic Wood Days i Privredna komora FBiH kao uspješni partneri

Uz stručnjake i policy makere iz regiona, više od 150 učesnika se dva dana bavilo temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela.

Na konferenciji Adriatic Wood Days u Dubrovniku, održanoj od 2.-4.12.2018. godine, obrađene su aktuelne teme iz oblasti šumarstva i prerade drveta iz Jugoistočne Evrope. Osim predstavnika Komore, na Konferenciji su učešće uzeli i predstavnici brojih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Predsjednik Komore doc. dr. Marko Šantić je pozdravio skup i naglasio da je ovaj sektor važan segment razvoja Federacije BiH i da mu se posvetiti posebna pažnja.

Uz stručnjake i policy makere iz regiona, više od 150 učesnika se dva dana bavilo temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela, s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici. Tematski naglasci pokrivali su i ažurne informacije o evropskim projektima, novitetima te uspješnim regionalnim projektima, od kojih je najviše pažnje privukla priča bh. proizvođača Artisan iz Tešnja, koji uspijeva proizvesti skupi namještaj od masiva bukve i oraha i prodati ga po visokim cijenama u najzahtjevnije svjetske niše, postižući i do 20 puta veću dodanu vrijednost u odnosu na cijene ulazne sirovine.

Mnogobrojni učesnici apostrofirali su i glavna ograničenja koja se nalaze u sferi obrazovanja i prijenosa znanja, ali i slabog interesa sektorskih kadrova i mladih stručnjaka za rad u drvno-prerađivačkoj industriji.  Neizbježne su bile teme uvoza radne snage, zatim podizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao ključno u narednom periodu, što je nezamislivo bez enormnih ulaganja u marketing i otvaranja novih tržišta, a u tom dijelu svaka država mora aktivnije surađivati sa sektorom, istaknuli su mnogobrojni panelisti kroz šest rasprava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti