Adris grupa prodala Tvornicu duhana Rovinj za 505 miliona eura!

01.06.2015. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
Adris grupa prodala Tvornicu duhana Rovinj za 505 miliona eura!

British American Tobacco kupio TDR za 505 miliona eura. Ugovorom se obavezuju da će osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. Radna mjesta će biti sačuvana, kaže Zadro.

Predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR), ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco potpisali su u subotu, 30. maja 2015. godine, u Londonu kupoprodajni ugovor kojim ova ugledna svjetska duhanska kompanija postaje vlasnik TDR-a i kompanija u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese, navodi se na internet stranici Adris grupe.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 miliona eura.

Kako se navodi u ugovoru, novi vlasnik obvezuje se zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Tim povodom predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro izjavio je: „Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana“.

U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. januara 2015. godine, dioničari - kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvaćanje ovog ugovora - na sjednici 14. jula 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti