Vijesti / REGIJA

Advent i EBRD i formalno preuzeli mrežu Hypo banke u JIE

Kako je priopćeno iz Hypo Grupe, danas je i formalno završeno preuzimanje, nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, koji je potpisan 22. prosinca 2014. godine.

17.07.2015. 13:45 / Izvor: Akta.ba

Advent International (Advent), globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) i njenu mrežu banaka u JIE od Heta Asset Resolution (Heta), wind down društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije.

Danas je i formalno završeno preuzimanje, nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, koji je potpisan 22. 12. 2014. godine.

Ulrich Kissing je novoimenovani predsjednik Uprave mreže banaka u JIE, koju će voditi zajedno sa Johannesom Prokschem, članom Uprave nadležnim za financije, Stefanom Seldenom, članom Uprave nadležnim za rizike, i Rainerom Sichertom, članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje. Uprava Grupe biti će dodatno ojačana, a više detalja o tome slijedi u narednim tjednima.

Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u JIE i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

Advent i EBRD plaćaju kupoprodajnu cijenu ugovorenu Sporazumom o kupoprodaji, a koja je predmet ispunjavanja određenih pragova od strane HGAA do kraja 2015. godine. Postojeće linije likvidnosti od oko 2,2 milijarde EUR, osiguranih od strane Republike Austrije, ostaju operativne. Ugovorne strane su se dogovorile o uvjetima za otplatu ovih kreditnih linija u narednim godinama.

"Danas preuzimamo vlasništvo nad mrežom banaka koja ima kvalitetnu bilancu stanja i osigurano dugoročno financiranje”, izjavio je dr.Christian Stoffel, direktor Advent Internationala u Frankfurtu. “Oko 1,2 milijuna klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20%, dugoročno financirana likvidnost u iznosu više od 2 milijarde EUR, čist kreditni portfelj sa stopom nekvalitetnih kredita oko 12%, te snažan upravljački sastav nam daju odličnu startnu poziciju sa koje ćemo razvijati Hypo Grupu u banku izbora njenih klijenata."

Nick Tesseyman, generalni direktor EBRD, nadležan za financijske institucije, izjavio je: "Kao suvlasnici obvezujemo se na davanje doprinosa u pružanju vrhunskih usluga u segmentima poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzećima, privredom i javnim sektorom u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, sa namjerom pozicioniranja Grupe među pet vodećih banaka u regiji. EBRD će osigurati financijska sredstva i stručnost te osigurati stabilan razvoj bankarske grupacije, koja će imati vitalnu ulogu za lokalnu ekonomiju u zemljama u kojima posluje."

"Vraćamo se poslovanju sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom", rekao je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Hypo Grupe. "Naporno radimo na pružanju inovativnih i visoko kvalitetnih proizvoda i usluga kako bismo značajno povećali bazu klijenata u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima i potvrdili ulogu dobrog partnera našim klijentima u segmentima privrede i javnog sektora."

Prije preuzimanja ove pozicije, Ulrich Kissing bio je predsjednik Uprave Investitionsbank Berlin (IBB) i, između ostalog, bio je nadležan za ekspanziju programa financiranja banke u segmentima poslovanja sa malim i srednjim poduzećima i privredom. Prije toga, obavljao je brojne upravljačke dužnosti tijekom svoje karijere u Deutsche Bank AG, koja je trajala više od 20 godina. U Poljskoj je bio nadležan za pokretanje i uspostavljanje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima Deutsche Bank.

Novi vlasnici HGAA imaju bogato iskustvo ulaganja kapitala u sektor financijskih usluga, kako regionalno tako i u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Advent International ima dugu tradiciju pružanja savjetodavnih usluga fondovima po pitanju ulaganja kapitala u srednjoj i istočnoj Europi. U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u srednjoj i istočnoj Europi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru financijskih usluga, investirajući u više od 60 kompanija širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti