Advokatska firma Sajić pozdravlja odluku Ustavnog suda RS

02.07.2013. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Advokatska firma Sajić pozdravlja odluku Ustavnog suda RS

Ustavni sud Republike Srpske je, na sjednici održanoj dana 29.05.2013. godine, potvrdio da su odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku u skladu sa Ustavom RS.

Ustavni sud Republike Srpske je, na sjednici održanoj dana 29.05.2013. godine, potvrdio da su odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, koje se odnose na to koja lica mogu biti punomoćnici u upravnim postupcima, u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Naime, članom 8. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 50/10) određeno je da punomoćnici u upravnim postupcima mogu biti samo advokati, advokatska društva ili zaposleni kod službe za besplatnu pravnu pomoć, odnosno bračni odnosno vanbračni supružnik stranke i srodnik stranke-fizičkog lica, te zaposleni kod pravnog lica, ako je ono stranka u postupku.

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio nekoliko inicijativa za pokretanje postupka ocjene ustavnosti spomenutih odredbi, te je zaključio da odredbama  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku nisu narušene ustavne garancije o pravu na rad, a da je sa druge strane zaštićen autoritet upravnih organa jer je novim odredbama zakona poboljšano ostvarenje načela efikasnosti, načela ekonomičnosti postupka, načela zaštite prava stranaka i zaštite javnog interesa.

U Advokatskoj firmi SAJIĆ o.d. Banja Luka pozdravljaju odluku Ustavnog suda Republike Srpske.

"Zakonodavac je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku imao za cilj povećanje kvaliteta upravnih postupaka i sprečavanje nadripisarstva, ali i veću efikasnost i brže odvijanje i završetak upravnih postupaka. Učinjenim izmjenama Zakon o opštem upravnom postupku RS je postao najmoderniji i najnapredniji zakon iz oblasti upravnih postupaka u ovom dijelu Evrope. Njegovim usvajanjem Republika Srpska je prihvatila i primijenila savremene evropske i svjetske trendove u ovoj oblasti", ističe advokat Aleksandar Sajić iz Advokatske fime "SAJIĆ".

Međutim, dodaje on, iako je od donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku proteklo više od tri godine, neki upravni organi dopuštaju da punomoćnici u upravnom postupku budu razne konsalting ili knjigovodstvene  agencije, te nedovoljno obrazovana, niti stručna lica. Takvi „punomoćnici“, pored toga što nezakonito zastupaju stranke u upravnom postupku, ne plaćaju porez na zaradu, koju pri tome ostvare, a vrlo često se njihovo zastupanje svodi na podmićivanje državnih službenika ili „sređivanje“ stvari na sličan način. Najčešća nezakonita zastupanja su pred Područnim jedinicama Republičke geodetske uprave i odjeljenjima odnosno službama za prostorno uređenje u administrativnim službama lokalne uprave, pogotovo je to slučaj u Gradu Banja Luka. Ipak, možda je još veći problem što se nezakonito zastupaju stranke i u upravnim postupcima koje se vode pred ministarstvima Vlade Republike Srpske i njenim upravnim organizacijama pred kojima se kao „punomoćnici“ čak pojavljuju i ispostave odnosno, kako oni kažu deskovi stranih advokatskih firmi, koji su potpuno nezakonito prisutni u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Tragično je što takva lica, kao tzv. „advokate“, iako oni to po našim propisima nisu, angažuje kao svoje punomoćnike  ponekad i Vlada RS odnosno pojedina ministarstva, iako je njihov rad u RS u suprotnosti, ne samo sa Zakonom o opštem upravnom postupku, već i sa Zakonom o advokaturi, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o radu i dr. Nadamo se da će se sa takvom praksom, nakon odluke Ustavnog suda RS, prestati te da će i naši upravni organi pratiti i primjeniti evropske tendencije upravnog zakonodavstva koje je uvela Narodna skupština RS donošenjem ovog, nesumnjivo neprednog, zakona", zaključuje Sajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti