Aerodrom Banja Luka najavljuje nove letove do kraja godine

11.09.2017. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Aerodrom Banja Luka najavljuje nove letove do kraja godine

Generalni direktor aerodroma Miroslav Janjić kaže da su u toku razgovori sa nekoliko prevoznika, a objave o novim linijama očekuju se do kraja decembra.

Aerodrom Banja Luka najavljuje nove letove do kraja godine nastavljajući da se bori sa niskim brojem putnika, piše sajt Ex-Yu Aviation.

Generalni direktor Aerodroma Miroslav Janjić kaže da su u toku razgovori sa nekoliko prevoznika, a objave o novim linijama očekuju se do kraja decembra.

Janjić pojašnjava, kako aviokompanije same odlučuju da li žele da pokrenu novu uslugu ili ne, jer niko nije zainteresovanda avion leti poluprazan. Naglasio je kako postoji veliko interesovanje ozbiljnih avio prijevoznika za letove za Banja Luku.

Očigledno je da Banja Luka razmišlja o uslugama u Zürichu i Beču, kao i letovima prema Skandinaviji. Brussels Airlines potvrdio je interes za letenje u grad preko Sarajeva. Razgovori se također održavaju is izraelskim i irskim prijevoznicima.

Generalni direktor je nedavno priznao da pregovora sa kompanijom Wizz Air, sa kojom je prije nekoliko godina propuštena prilika za dogovor.

"Ne mogu reći da je to bila velika šteta, ali na neki način bila je prilika. Tuzla ima svoju strategiju rasta i ne bih želeo da to komentarišem, njihov razvoj je odvojen od našeg, imamo različite prednosti i potrebe. Kako to da nema niskocjenovnih kompanija koje lete iz Zagreba? Mislim da u tom pogledu možemo napraviti sličnosti između nas i Zagreba", rekao je Janjić. On je istakao da aerodrom planira da godišnje upravlja sa oko 200.000 putnika u roku od tri godine.

Terminalna zgrada aerodroma Banja Luka se trenutno proširuje i gradi se novi teretni objekat s ciljem povećanja kapaciteta za putnike i skladištenje. Projekat od 3,1 milion eura biće završen do kraja godine i uključiće proširenje postojeće zgrade terminala za 397 kvadratnih metara i izgradnju novog depoa za skladištenje tereta koji će se prostirati preko 1.360 metara.

Aerodrom Banja Luka se borio da privuče putnike u proteklih nekoliko godina, a Air Serbia je jedini avioprijevoznik u ovom trenutku, koji održava pet nedjeljnih letova iz Beograda.

Ex-Yu Aviation

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti